Kirayı elden almanın/ödemenin cezası

Kirayı elden almanın/ödemenin cezası kiralanan mülkün konut ya da işyeri olmasına göre farklılık göstermektedir.

Konutlarda, mülk sahibine ceza kesilip kiracıya kesilmezken; kiralanan gayrimenkulün işyeri olması durumunda, hem kiracıya hem de kiraya verene ceza kesilmektedir.

Kirayı elden tahsil eden ya da ödeyene, elden tahsil edilen/ödenen her ay için ayrı ayrı tahsilin/ödemenin yapıldığı yıl için geçerli olan özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

Özel usulsüzlük cezası, mükellefiyet gruplarına göre farklılık göstermektedir.

.(Güncel Özel Usulsüzlük Ceza Miktarları İçin TIKLAYINIZ.)

Örnek1:

-Emekli olan ve herhangi bir iş yapmayan ev sahibi Ömer Bey, 01.01.2020 tarihinde 1.000 TL’ye kiraya verdiği konutunun kira ödemelerini 2020 yılının sonuna kadar elden tahsil etmiştir.

Vergi Usul Kanunun ilgili Genelgesine göre, 2020 yılı için konutlarda elden tahsilat yapılan her bir ay için kira geliri elde eden mülk sahiplerine 600 TL özel usulsüzlük cezası kesilmesi öngörülmektedir. Kira geliri elde eden Ömer Bey’e elden tahsil ettiği her ay için, 600×12=7.200 TL tutarında özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekirken, kiracıya herhangi bir ceza uygulanmayacaktır.

Not:Konut sahiplerinin dikkat etmesi gereken önemli hususlardan birisi, 2020 yılı mesken kira gelirlerinde istisna sınırı, aylık 550 TL’ye tekabül ettiğinden, 2020 yılından sonra beyanname verecek konut sahiplerinin kira gelirlerini elden tahsil etmemeleri, banka kanalıyla tahsil etmeleri gerekmektedir.

Örnek 2

-Emekli bir Polis memuru, kiralık işyerini 01.01.2020 tarihinde, X Limited Şirketine 2.000 TL’ye kiraya verdi ve kira ödemelerini yıl sonunda kadar elden tahsil etti diyelim. Emekli polis memurunun kiraladığı mülk, işyeri olduğu için hem kiracı X Limited Şirketine hem de kiraya veren emekli polis memuruna özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Ancak, kesilecek olan özel usulsüzlük cezasının miktarları,  mükelleflerin mükellefiyet grupları farklı olduğu için farklı olacaktır.

Elden tahsil edilen her ay için emekli polis memuruna 600 TL(Toplam:600×12=7.200 TL),

Elden kira ödeyen X Ltd.Şti’ye ise 2.300 TL(Toplam:2.300×12=27.600 TL) özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Mükellefler cezalar kendilerine tebliğ edildikten sonraki 1 ay içinde, vergi dairelerine başvurmak şartıyla, Vergi Usul Kanunu 376.Maddesine göre cezalarını %50 indirimli ödeyebilirler. Ancak ödeme, verilen sürede yapılmazsa yapılan indirim geri alınır, ceza önceki haline döner.

Özel usulsüzlük cezalarına gecikme zammı tahakkuk ettirilmez.

Kirayı elden almanın/ödemenin cezası” için 5 yorum

  1. Merhabalar
    2019 yılında aylık 560tl olan Ev kiramı, ev sahibine elden verdim. 2020 yılında, Ev sahibi kontratta ki oranın üstünde Kira artışı yaptı. Aramızda anlaşmazlık çıktı. Daha sonra ben evden taşındım. Evden taşındıktan sonra, kiralarımın hepsini elden ödememe rağmen 4 aylık kiramı ödemedi diye mahkemeye verdi. Ödeme yaptığıma dair şahitlerim de var. Ev sahibi tekrar benden mahkeme yoluyla kira bedeli alabilir mi

  2. Kira bedeliniz 500 TL.’nin üzerinde olduğu için, ev sahibi de bunu elden aldığı için suçlu. Gidin Maliye’ye, şahidinizi de alın, bir tutanak tutturun, Maliye’ye bir dilekçe ile şikayette bulunun. “500 TL.’nin üzerindeki bir kirayı elden tahsil etti” diye. Onlar da ev sahibine kiranın elden alındığı her ay için 600’er TL. ceza kessinler. (Zaten de mahkemeye vermiş, aslında bir anlamda kendi kendini ihbar etmiş oluyor. Şahide bile gerek kalmıyor. Önceki ödenen kiralar için. Geriye dönük beş yıllık işlem yapılıp, ceza kesilir.) Mahkemeye vermiş ama, kiracısına kirayı bankaya ödesin diye hesap numarası vermemiş. Ev sahibi hesap numarası vermekle yükümlü (268 No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği) Hem siz Maliye’ye ihbar ederken, geriye dönük 5 yıllık kiralar için ihbarda bulunabilirsiniz. Sonuçta onları ödemişsiniz. Ödemeseydiniz, ev sahibinin onları da mahkemeye vermesi gerekirdi, öyle değil mi? O zaman onların da elden ödendiği kesin. Geriye dönük 5 yıllık ev sahibine ceza. Hem de ne ceza. İşin arkasını bırakmayın.

    1. Merhaba,
      18 senedir bir evde oturuyoruz. Ev sahibi öldükten sonra oğluna kaldı. Kiramızı sürekli bankaya yatırıyorduk ama 5 senedir ev sahibinin soy isminde olan iş yerine elden teslim ettik. Üzerinde kira bedeli alındı ve verdiğimiz kişinin imzası var. 3 ay önce evi satıcaz dediler ve bizde ev bulursak çıkarız dedik dün elimize bir ihbar geldi. İhbarda 5 senedir kira ödemediğimiz söyleniyor ve 80 bin tl para isteniyor. Gelen kağıtta ölen adamın 5 çocuğununda ismi var hepsi için bizden ödeme isteniyor. Ev sahibini aradığımızda biz çıkmicaz dedik diye böyle bir şey yaptığını ama çıktığımızda bu ihbarmameyi çekceğini söyledi. Bu konuda ne yapabilirz. Bize psikolojik şiddet uyguluyor.

  3. Geçen kasım ev kiraladım kontrat yaptık enflasyon100 /20 artış yazıyor yeni yıl için zam olarak yaklaşık 350 veya 400 artış yapmak istiyor ev sahibi bunasil iş bende elden ödüyorum yeni kontratta bankadan ödemek isteyeceğim 1350 olan kirayı 1700 diyo

  4. 2012 de kiracısı olduğum ve günü gününe kirayı elden verdim. Zira kontratta banka ve hesap numarası verdiği halde elden istedi. 2021 Eylül ayında 1300 lira olan kiramı 1500 yaptı. Daha 5 ay geçmeden yeni kontrat yapıp 3000 lira yazmış ve bunu imzala diyor.
    Şimdi geriye dönük vergi kaçırdığı konusunda şikayet edersem haklı çıkarmıyım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir