Site icon Çalışanlar.Net

Kirayı elden almanın/ödemenin cezası

Kirayı elden almanın/ödemenin cezası kiralanan mülkün konut ya da işyeri olmasına göre farklılık göstermektedir.

Konutlarda, mülk sahibine ceza kesilip kiracıya kesilmezken; kiralanan gayrimenkulün işyeri olması durumunda, hem kiracıya hem de kiraya verene ceza kesilmektedir.

Kirayı elden tahsil eden ya da ödeyene, elden tahsil edilen/ödenen her ay için ayrı ayrı tahsilin/ödemenin yapıldığı yıl için geçerli olan özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

Özel usulsüzlük cezası, mükellefiyet gruplarına göre farklılık göstermektedir.

.(Güncel Özel Usulsüzlük Ceza Miktarları İçin TIKLAYINIZ.)

Örnek1:

-Emekli olan ve herhangi bir iş yapmayan ev sahibi Ömer Bey, 01.01.2020 tarihinde 1.000 TL’ye kiraya verdiği konutunun kira ödemelerini 2020 yılının sonuna kadar elden tahsil etmiştir.

Vergi Usul Kanunun ilgili Genelgesine göre, 2020 yılı için konutlarda elden tahsilat yapılan her bir ay için kira geliri elde eden mülk sahiplerine 600 TL özel usulsüzlük cezası kesilmesi öngörülmektedir. Kira geliri elde eden Ömer Bey’e elden tahsil ettiği her ay için, 600×12=7.200 TL tutarında özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekirken, kiracıya herhangi bir ceza uygulanmayacaktır.

Not:Konut sahiplerinin dikkat etmesi gereken önemli hususlardan birisi, 2020 yılı mesken kira gelirlerinde istisna sınırı, aylık 550 TL’ye tekabül ettiğinden, 2020 yılından sonra beyanname verecek konut sahiplerinin kira gelirlerini elden tahsil etmemeleri, banka kanalıyla tahsil etmeleri gerekmektedir.

Örnek 2

-Emekli bir Polis memuru, kiralık işyerini 01.01.2020 tarihinde, X Limited Şirketine 2.000 TL’ye kiraya verdi ve kira ödemelerini yıl sonunda kadar elden tahsil etti diyelim. Emekli polis memurunun kiraladığı mülk, işyeri olduğu için hem kiracı X Limited Şirketine hem de kiraya veren emekli polis memuruna özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Ancak, kesilecek olan özel usulsüzlük cezasının miktarları,  mükelleflerin mükellefiyet grupları farklı olduğu için farklı olacaktır.

Elden tahsil edilen her ay için emekli polis memuruna 600 TL(Toplam:600×12=7.200 TL),

Elden kira ödeyen X Ltd.Şti’ye ise 2.300 TL(Toplam:2.300×12=27.600 TL) özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Mükellefler cezalar kendilerine tebliğ edildikten sonraki 1 ay içinde, vergi dairelerine başvurmak şartıyla, Vergi Usul Kanunu 376.Maddesine göre cezalarını %50 indirimli ödeyebilirler. Ancak ödeme, verilen sürede yapılmazsa yapılan indirim geri alınır, ceza önceki haline döner.

Özel usulsüzlük cezalarına gecikme zammı tahakkuk ettirilmez.

Exit mobile version