2022 Yılı Asgari Ücreti İçin Tarafların Rakamları Netleşmeye Başladı

Üçüncüsü gerçekleştirilen asgari ücret görüşmelerinde, TİSK asgari geçim tutarını 3 bin 100, Türk-İş ise 3 bin 900 olarak görüyor. Bu da asgari ücretin belirlenmesinde işveren için üst sınır(3.100 TL), işçi için ise alt sınır(3.900 TL) olarak ölçü alınabilecek rakamlar olarak değerlendiriliyor.

Yapılan üç toplantıda uzlaşmaya varamayan asgari ücret işçi ve işveren temsilcileri, 4. ve son karar toplantısında tekrar bir araya gelecek. Yine de uzlaşamazlarsa, asgari ücret, Komisyon tarafından belirlenecek.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU KİMLERLEN OLUŞUYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda 15 üye bulunuyor. Komisyon üyeleri; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 2 temsilci, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci, bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilcidir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRETTE ORTA YOLU BULMA ÇABALARI

Yapılan spekülasyonlardan asgari ücretin 3.900’ün üzerinde, hatta 4.000 TL’yi aşabileceği beklentisi oluştu. Ancak bu rakamlar, hükümetin ihracata dayalı cari açıksız büyüme hedefiyle çelişiyor.

Çünkü düşük faiz, yüksek kur uygulamasıyla işçilik maliyeti gibi yerli maliyetlerin düşürülmesiyle, ihracatta artış yoluyla cari açığın kapatılması hedefleniyor.

İşveren kesimi, asgari ücretteki yüksek artışın ihracat mallarının fiyatını arrttıracağını, ihracat rakamlarını olumsuz etkileyebilceğini iddia ediyor.

Öte yandan, artan enflasyon ile ezilen halkın desteğini tamamen kaybetmekten korkan hükümetin, asgari ücrette yüksek artış hedeflediği beyan ediliyor.

Hatta bu konuda, Maliye Bakanı asgari ücretin 4.000 TL’nin üzerinde olabileceğini açıklamıştı.

ASGARİ ÜCRETTE TARAFLARIN BEKLENTİLERİ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yetkilileri, asgari geçim tutarını 3 bin 100 olduğunu beyan ederek, 2022 yılı asgari ücreti için bu rakama razı olabileceklerini ima etti.

Öte yandan, Türk-İş ise asgari geçim tutarını, 3 bin 900 TL olarak beyan ederek, bu rakamın altına imza atmayacaklarını ima ediyor.

KİM NE DEDİ?

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder:

“Dördüncü toplantı karar toplantısı olacak ama biz devlet olarak üzerinde çalışmaya devam edeceğiz ve son toplantıda rakamı açıklayacağız”

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay:

“Yüzde 36.2’lik yeniden değerleme oranı gerçek enflasyona kısmen de olsa daha yakın. Bizim kafamızda tabi ki bir rakam var ve onu talep edeceğiz. Ancak hükümet de masaya yeniden değerleme oranının altında bir zam teklifiyle gelmemeli”

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol:

“Çalışma arkadaşlarımızın sürdürülebilir refahı için, enflasyon karşısında korunacak bir asgari ücret belirlenmesinden yanayız. Çalışma arkadaşlarımızın hayat kalitesini iyileştiren ve büyük-küçük bütün işletmelerimize değer katan her türlü kararın her zaman destekçisiyiz.”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu:

“Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücret net 5 bin 200 lira olmalı”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:

“Emek, alın teriyle çalışanlar desteklenmeli. Asgari ücret enflasyon oranı üzerinde artmalı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:

“Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu asgari ücret zammı için ‘TÜİK’i esas alırız’ demiş. Evet, sizin neyi esas alacağınızı bildiğim için gittim TÜİK kapısına. Geçin bunları da doğru düzgün bir teklifte bulunun işçilere”

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati:

“2022 yılı için asgari ücrette herkesin beklentilerini karşılayacak bir artış yapmayı planlıyoruz”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir