FETÖ’den ihraç edilen avukat, mesleğini yapabilecek

Anayasa Mahkemesi(AYM)’nin KHK’larla kamu görevinden ihraç edilen avukatların avukatlık yapabilmesinin önünü açan kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar, KHK nedeniyle avukatlık yapamayan ya da stajını tamamlayamayan kişiler için yol açıcı bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) görevlerinden ihraç edilen avukatlar, haklarında açılan soruşturmalarda aklanmış olsalar dahi, mesleklerini icra edemiyor ve barolara kayıt yaptıramıyordu.

Avukatların yanında, hakimlik ve savcılık mesleğinden KHK’lar yada HSYK kararları ile ihraç edilen hukuk insanlarının da bir baroya kaydolup serbest avukatlık yapmalarına izin verilmiyordu.

Kamuda uzman olarak çalışan bir avukat, KHK ile ihraç edildikten sonra baroya başvurarak avukatlık yapmak istemiş, Baro olağanüstü halin devam ettiğine vurgu yaparak kişinin başvurusunu reddetmişti..

Avukatın Türkiye Barolar Birliği(TBB)’ne itirazı üzerine TBB Yönetim Kurulu avukatlığın kamu görevi olmadığı, avukatın baroya kayıt yaptırmasının istihdam sayılamayacağı gerekçesiyle itirazın kabulüyle baro yönetim kurulu kararının kaldırılmasına karar vermişti.

Adalet Bakanlığı’nın TBB’nin bu kararını uygun bulmayarak bir daha görüşülmek üzere geri göndermesi üzerine, TBB kararında ısrar etmiş, bunun üzerine Bakanlık, Ankara 16. İdare Mahkemesi nezdinde yürütmenin durdurulması talebini de içeren iptal davası açmıştır.

Mahkemenin TBB’nin kararı hakkında yürütmenin durdurulmasına hükmetmesi üzerine, bir üst mahkemeye yapılan itiraz da reddedilmiştir.

Başvurucu avukatın istinaf başvurusunun kesin olarak reddedilmesi üzerine, avukat, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaparak baro levhasına yazılma kararının mahkemece iptal edilmesinin, özel hayata saygı hakkını ihlal ettiğini iddia etmiştir.

Anayasa Mahkemesi, kararında, başvurucu avukatın iddiasını haklı bularak, özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle, yeniden yargılanmasına hükmetmiştir.

Anayasa Mahkemesi benzer diğer başvuruda, avukatın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmederek yeniden yargılanmasına karar vermiştir.

Anayasa Mahkemesinin bu iki kararı,- kararları bağlayıcı olduğu için- FETÖ’den ihraç edilen avukatların belli şartları taşıması şartıyla, serbest avukatlık yapmalarının önünü açabileceği şeklinde yorumlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir