Büyükşehir olacak illerde belediye vatandaştan katkı payı alacak

13 ilin büyükşehir yapılmasını öngören yasa tasarısının 16 saatte sadece 4. maddesi komisyondan geçti. Madde belediyelerin yol, su ve kanalizasyon harcamalarına vatandaşın da katkısını öngörüyor.

Meclis İçişleri Komisyonu, Büyükşehir Yasa Tasarısı’nı görüşmek üzere önceki gün mesai yaptı, ancak tek madde geçti. Görüşmeler sırasında vekiller uzun çalışma saatlerine itiraz ederek ‘angaryanın Anayasa ihlali olduğunu’ belirttiler. 16 saatlik çalışmanın ardından 13 ilin büyükşehir yapılmasını öngören tasarının 4’üncü maddesi kabul edildi. Görüşmeler sırasında ayrıca ‘terör endişesi’ ayarı geldi. Verilen bir önerge ile ilk taslakta büyükşehir belediyelerine bırakılan haberleşme altyapısı, bazı bölgelerde ‘terör örgütünün kontrolüne girebileceği endişesi’ nedeniyle tekrar Ulaştırma Bakanlığı’na verildi.

Taşıtlara vergi muafiyeti

Kabul edilen maddeye göre inşa, tamir ve genişletmeye tabi tutulan yolların iki tarafındaki veya başka bir yola çıkışı olmaması nedeniyle bu yoldan yararlanan konut sahiplerinden yol harcamalarına katılma payı, yapılan kanalizasyon tesisinden faydalanan konutların sahiplerinden kanalizasyon harcamalarına katılma payı, su tesisi yapılan saha içindeki konutların sahiplerinden de su tesisleri harcamalarına katılma payı alınabilecek. Diğer düzenlemeler de şöyle:

– Yol, kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılma paylarının, mükelleflerden alımı Meclis kararına bağlanacak.

– Belediye ve bağlı idareler, Meclis kararıyla mabetlere indirimli bedelle ya da ücretsiz içme ve kullanma suyu verebilecek.

– Vali ve büyükşehir belediye başkanlarına diplomatik pasaport verilecek.

– Belediye sınırları içinde nüfusu 500’ün altında mahalle kurulamayacak.

– Belediyelerin tahsil ettiği otopark gelirleri 45 gün içinde büyükşehir belediyesine devredilecek, bu gelirler otopark inşası dışında kullanılmayacak.

– Amatör spor kulüplerine malzeme yardımının yanında nakdi yardım yapabilme imkanı sağlanacak, uluslararası alanda başarı gösteren sporcular ile teknik yönetici ve antrenörlerine ödül verilebilecek.

– Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorunda olacak.

– Mahalli idare birliklerinin taşıtlarına vergi muafiyeti getirilecek.

Pazarlık ‘kuzu’yla başladı ‘dürüm’le sonlandı

KOMİSYON’DAKİ görüşmeler cuma saat 14.00’te başladı ve cumartesi sabah 06.30’a kadar sürdü. Görüşmeler sırasında zaman zaman gerginlik yaşandı, bazen de esprilerle ortam yumuşadı. Görüşmeler sırasında Komisyon Başkanı Muammer Güler, 209 önerge verildiğini belirterek, aynı olanların birleştirileceğini ifade etti. Buna itiraz eden MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, elinde gösterdiği içtüzüğe uyulmadığını belirterek yere fırlattı ve tüzüğü çiğnedi. Görüşmelerin uzaması üzerine Güler “Bu saat oldu, dışarıdan en pahalı şeyi söyleteceğim, faturayı da size göndereceğim” dedi. MHP’li Enver Erdem de “Tasarıyı geri çekin, size kuzu ikram ederim” dedi. Gecenin ilerleyen saatlerinde, milletvekilleri ile bürokratlara dondurma ve dürüm ikram edildi.

Nevin Bilgin / STAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir