İklim Değişikliği Uzmanlığı Sınavına Başvuru ve Mesleğe Giriş Şartları

İklim Değişikliği Başkanlığı’nda istihdam edilecek iklim değişikliği uzman ve uzman yardımcılarının, mesleğe alınış ve istihdam koşulları, 27 Ağustos 2022 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ UZMANLIĞI YÖNETMELİĞİ’ne göre belirlenmektedir.

Yarışma sınavı

Uzman yardımcıları, mesleğe yarışma sınavı ile alınır. Yarışma sınavının, yazılı ve sözlü olarak iki aşamalı veya yalnızca sözlü olarak yapılmasına sınav kurulunca karar verilir.

Yarışma sınavına; KPSS sonuçlarına göre, sınav ilânında belirtilen taban puan esas alınarak, atama yapılacak kadro sayısının yirmi katına, yalnızca sözlü sınav yapılması halinde sözlü sınava çağrılacak aday sayısı yarışma sınavı duyurusunda belirtilen kadronun dört katına kadar aday çağrılır. Son sıradaki adayla aynı puanı alan adaylar da yarışma sınavına çağrılır.

Yarışma sınavı duyurusu

Atamada bulunulacak olan kadroların Başkanlıkça belirlenen derece ve sayıları, Resmî Gazete’de, Cumhurbaşkanınca belirlenen kurumun internet sayfasında ve Başkanlık internet sayfasında ilân edilmek suretiyle duyurulur.

Başvuru Şartları

Uzman yardımcılığı yarışma sınavına katılabilmek için;

a) 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde belirtilen genel şartlara sahip olmak,

b) Başkanlığın ihtiyaçları doğrultusunda ilan edilecek kontenjan çerçevesinde;

1) En az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadî ve idarî bilimler, iktisat, işletme fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içindeki veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının birinden mezun olmak,

2) En az dört yıllık lisans eğitimi veren mimarlık ve mühendislik fakültelerinden veya Başkanlıkça yürütülen hizmetlerin gerektirdiği ve ilanda belirtilen az dört yıllık lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumları ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içindeki veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının birinden mezun olmak,

c) Son başvuru tarihi itibarıyla, geçerlik süresi dolmamış KPSS’den, yarışma sınavı duyurusunda belirtilen puan türlerine göre asgarî puanı almış olmak,

ç) İngilizce, Fransızca, Almanca veya Başkanlıkça tespit edilecek diğer yabancı dillerden en az biri için YDS’den veya dil yeterliği bakımından buna denkliği ÖSYM tarafından kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir sınavdan Başkanlıkça ilan edilen puan veya üstünü almış olmak,

d) Yarışma sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak,

gerekir.

Yazılı sınav konuları

“Başvuru Şartları” başlığı altında yer alan 1) numaralı alt bendinde belirtilen fakültelerden mezun olanlar için yazılı sınav konuları şunlardır:

a) Genel kültür ve genel yetenek.

b) Hukuk;

1) Anayasa hukuku (genel esaslar).

2) İdare hukukunun genel esasları ve idari yargı.

3) Ceza hukuku (genel esaslar).

4) Ceza muhakemesi hukuku (genel esaslar).

5) Medeni hukuk (genel esaslar).

6) Borçlar hukuku (genel esaslar).

7) Ticaret hukuku (genel esaslar).

c) İktisat;

1) İktisat teorisi (mikro iktisat, makro iktisat).

2) İktisadi düşünceler ve doktrinler tarihi.

3) Para, banka, kredi ve konjonktür.

4) Uluslararası iktisadi ilişkiler ve teşekküller.

5) İşletme iktisadı.

6) Güncel ekonomik sorunlar.

ç) Maliye;

1) Genel maliye teorisi ve maliye politikaları.

2) Kamu giderleri.

3) Bütçe.

d) Muhasebe;

1) Genel muhasebe.

2) Bilanço analizi ve teknikleri.

3) Ticari hesap.

e) Başkanlığın görev alanına ait bilgiler.

“Başvuru Şartları” başlığı altında yer alan 2) numaralı alt bendinde belirtilen fakültelerden mezun olanlar için yazılı sınav konuları şunlardır:

a) Genel kültür ve genel yetenek.

b) Üniversite eğitimine ait mesleki bilgiler.

c) Başkanlığın görev alanına ait bilgiler.

Yazılı sınav

Yazılı sınav, Başkanlık tarafından yapılabileceği gibi ÖSYM’ye veya bu konuda uzmanlaşmış diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da yaptırılabilir.

Sınav sorularının % 60’ı adayların mezuniyet durumlarına göre belirlenen konulardan, %20’si genel kültür ve genel yetenek konularından ve % 20’si ise Başkanlık görev alanı ile ilgili ilanda belirtilen konulardan hazırlanır.

Yazılı sınavın değerlendirmesi yüz tam puan üzerinden yapılır. Yazılı sınavda başarılı sayılabilmek için en az yetmiş puan almak gerekir.

Sözlü sınav

Yalnızca sözlü sınav yapılmasına karar verilmesi halinde sözlü sınava çağrılacak aday sayısı yarışma sınavı duyurusunda belirtilen atama yapılacak kadro sayısının dört katından fazla olamaz.

Yazılı sınavdan sonra yapılan veya doğrudan yapılan sözlü sınavda adaylar;

a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,yönlerinden değerlendirilerek, ayrı ayrı puan verilmek suretiyle gerçekleştirilir.

Adaylar, kurul tarafından (a) bendi için elli puan, (b) ila (e) bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için onar puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir.

Bunun dışında sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz.

Sözlü sınavda başarılı sayılmak için, kurul başkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması şarttır.

Sözlü sınav sonuçlarına, açıklandığı tarihten itibaren beş gün içinde yazılı olarak itiraz edilebilir. İtiraz, sınav kuruluna yapılır ve sınav kurulu tarafından yedi gün içinde sonuçlandırılır. İtiraz sonucu verilen karar kesindir.

Yarışma sınavının değerlendirilmesi

Sınav kurulu, yarışma sınavının yazılı ve sözlü olarak yapılması halinde bu sınavlardan alınan puanların aritmetik ortalamasını, sadece sözlü sınav yapılması halinde sözlü sınav puanını başarı puanı olarak tespit eder ve nihai başarı sıralamasını ilan edilen kontenjanlar çerçevesinde mezuniyet alanlarına göre ayrı ayrı yapar.

Başarı puanı en yüksek olan adaydan başlanmak suretiyle ilanda belirtilen kadro sayısı kadar asıl aday belirlenir.

Alınacak uzman yardımcısı kadro sayısının yarısını geçmemek kaydıyla yedek liste belirlenir.

Adayların yazılı ve sözlü sınavda başarı ortalamaları eşit ise yazılı sınav puanı yüksek olan daha başarılı sayılır. Yazılı sınav sonuçları da eşit ise KPSS puanı yüksek olan başarılı sayılır.

Sınav kurulu, öğrenim dalları itibarıyla yarışma sınavı başarı listesini ve uzman yardımcısı olarak atanabilecek adayların listesini Bakan onayına sunar. Listelerin Bakan tarafından onaylanmasını müteakip sonuçları, Başkanlığın internet sayfasında duyurulur. Yarışma sınavını kazanan adaylara ayrıca yazılı tebligat yapılır.

Uzman yardımcılığına atama

Yarışma sınavında başarılı olan ve atanmaya hak kazanan adaylardan, Başkanlık tarafından belirlenen süre içerisinde belgelerini teslim edenlerin, uzman yardımcısı kadrolarına atamaları yapılır.

Sınavda başarılı olup göreve başlamayanlardan veya ataması yapılıp da herhangi bir sebeple görevden ayrılanlardan boşalan kadroya, durumun tespitinden itibaren en geç iki yıl içinde yeni bir sınav yapılıncaya kadar yarışma sınavı başarı sırası dikkate alınarak yedek listeden atama yapılabilir.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ UZMANLIĞI HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir