Zincir Marketlere Ürün Bilgilerini Bildirme Zorunluluğu Getirildi

07.12.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile gıda perakende sektöründe hızlı tüketim mallarının satışıyla iştigal eden ve şube sayısı iki yüzden fazla olan zincir mağazalar, satışa sundukları ürünler ile şubelerine ilişkin verileri Ticaret Bakanlığınca belirlenen sisteme aktarmakla yükümlü hale getirildi.

Zorunluluğun sadece gıda perakende sektöründe hızlı tüketim malları satan zincir marketlerle sınırlı tutulması, akıllara BİM, A101, ŞOK, MİGROS, CARREFOURSA gibi marketleri getirdi.

Son günlerde perakende sektörü temsilcileri ile hükümet arasında fiyat artışları nedeniyle atışmalar yaşanmıştı.

Bildirim zorunluluğu, zincir marketlerin satışa sundukları ürünlere ilişkin verileri kapsadığından, stok ve fiyat bilgilerini kapsaması bekleniyor.

Böylelikle, yetkili otoritenin yeni düzenlemeyle, zincir marketler üzerinde, fiyat artışı yapma ve stok tutma konusunda baskı oluşturmayı hedeflediği tahmin ediliyor.

Yapılan değişiklikte, söz konusu verilerin ilgili kurum, kuruluş ve kamuoyuyla paylaşılabileceği belirtildi.

Hangi zincir marketin ne kadar hızla fiyat artışı yaptığı ya da elinde ne kadar stok tuttuğu kamuoyu ile paylaşılabilecek ya da cezai müeyyide için ilgili kurumlara bildirilebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir