Financial Times’a Göre Doların Sonu Yaklaşıyor

“Dolar sonrası bir dünya geliyor” başlıklı bir yazıya yer veren Financial Times, doların sonunun yaklaştığı tahimininde bulundu.

Ruchir Sharma imzalı yazıda, Amerikan ekonomisinin son yıllarda diğer gelişmiş ekonomilerden önemli ölçüde daha hızlı büyüdüğü ancak önümüzdeki yıllarda emsallerinden daha yavaş büyümeye hazırlandığı anlatılarak, “Yatırımcılar, dolardan uzaklaşma eğilimine girdi.” ifadesi kullanıldı.

Tek bir rezerv para yerine, para blokları mı geliyor?

Gazetenin sahadan edindiği bilgilere göre, Asya’dan Orta Doğu’ya kadar merkez bankaları, dolara olan bağımlılığı azaltmak için ikili para takas hatları kuruyor.

Yazıda, doların, güvenli liman statüsünden faydalanıyor gibi göründüğü ancak yatırımcıların ABD varlıklarını satın almak için istekli davranmadığı belirtildi.

Temel dengesizliklerin dolar için kötü sonuçlara yol açtığı, ABD’de cari hesap açığının 1960’tan bu yana yalnızca bir kez geçtiği yüzde 5 eşiğine yakın olduğu vurgulandı.

“Güçlü dolara aldanmayın, dolar sonrası dünya geliyor”

Gazeteye göre, döviz rezervlerinin dolar payı şu anda yüzde 59’da. Bu da 1995’ten bu yana en düşük seviyede. Dijital para birimleri her ne kadar hırpalanmış görünse de uzun vadeli alternatif olmaya devam ediyor.

Financial Times ‘daki ilgi çekici yazı, “Bu yüzden güçlü dolara aldanmayın. Dolar sonrası dünya geliyor.” ifadeleriyle tamamlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir