Devlet Okullarının Vergi Mükellefiyeti

Güncelleme:22.01.2023

Okullar ve diğer genel bütçeye tabi kurum ve kuruluşların, genel bütçe kapsamı dışında yaptıkları vergi kesintilerini beyan etmek için kullanılan MUH-9213 kodlu beyanname uygulamadan kaldırılmıştır.

Okullar, çalışanlarına(öğretmenlere) genel bütçenin dışında, başka kaynaklardan ödeyecekleri kurs ya da aktivite ücreti gibi ödemelerden kesilen gelir vergisini beyan edip ödemek için, vergi dairelerinde “003-Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” vergi kodundan mükellefiyet açtırmaları gerekmektedir.

Ancak okullar için tanımlanacak 003 vergi türü “Kamu kurum ve Kuruluşları” için tanımlanan istisna kapsamında olmalıdır.

Açılacak 003 vergi türüne istisna tanımlamak vergi dairelerinin işidir. Okullar, mükellefiyet açılış yazılarında bu durumu hatırlatan bir beyanda bulunabilirler. 
Okullar, işin doğası gereği, eğitim-öğretim döneminin sonlarında yaz tatili gibi nedenlerle faaliyetlerine ara vermektedir.

Ara verilen geçici dönemler için okulların vergi dairesindeki mükellefiyetlerini terk ettirmelerine gerek yoktur.

Yani, vergi kesintisi beyan edilmeyecek dönemler için 0003 vergi türü terk ettirilmemelidir.

Ancak, okulların öğretmenlerine genel bütçenin dışından yaptıkları ödemeler, artık yapılmayacak olursa, bir yazı ile vergi dairelerindeki mükellefiyetlerini kapattırmaları bir gerekliliktir.

Ayrıca, okullar, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini internet ortamında verebilmek için vergi dairesine başvurup kamu kurum ve kuruluşları için özel tanımlanan e- beyanname yetkili şifre alabilirler.

Yukarıdaki kurallar, okullar dışındaki genel bütçeye dahil kamu kurum ve kuruluşları için de geçerlidir.

Öte yandan devlet okulları, bankada hesap açtırmak için gerekli olan potansiyel vergi kimlik numarasını, resmi bir yazı ile vergi dairesine başvurarak temin edebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir