Esnafa kira yardımı ve hibe destekten kimler yararlanacak?

Basit usulde vergilendirilen esnafa, 3 ay süreyle büyükşehirlerde 750, diğer şehirlerde 500 TL kira yardımı ile bazı mesleklerdeki esnafa1.000 TL hibe destek sağlanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamaya göre salgın hastalıktan olumsuz etkilenen esnafa hibe şeklinde destek sağlanacak.

Hibe iki kalemden oluşacak. Kira yardımı ve doğrudan destek.

Kira yardımının basit usulde vergilendirilen esnafa büyükşehirlerde 750, diğer şehirlerde 500 TL olarak ödeneceği açıklandı.

Kira yardımının basit usulde vergilendirilen esnaf ile sınırlı tutulması eleştirilere neden oldu. Çünkü İstanbul, Ankara, Bursa, Adana.. gibi büyükşehirlerde emtia satan mükellefler, basit usulde vergiye tâbi olamıyor. Mükelleflerin birçoğu gerçek usulde vergilendiriliyor.

1000 TL’lik doğrudan destekten ise, ancak belirli sektörlerde çalışan esnaf yararlanabilecek.

Söz konusu yardımdan, taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi pandemiden etkilenen esnaf yararlanabilecek.

YARDIM NE NE KADAR SÜREYLE YAPILACAK?

Kira yardımı ve 1000 TL’lik doğrudan destek yardımının esnafa 3 ay süreyle yapılacağı bilgisi verildi.

Esnafa kira yardımı ve 1.00 TL doğrudan destek şartlarında daha fazla detayın, Resmi Gazete’de yayımlanacak genelgeden sonra ortaya çıkması bekleniyor.

DİĞER DESTEK KONULARI

* Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecri misillerin ödeme süreleri, başvuru şartı aramaksızın 1 yıl süreyle ertelecek.

* Belediyelere de mülkiyet ve tasarruflarında bulunan taşınmazların irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımından kaynaklanan bedellere indirim veya erteleme kararı alabilme imkanı sağlanacak.

* Yıl sonuna kadar yüzde 20’den yüzde 10’a indirilen gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulanma süresi, 1 Haziran’a kadar uzatılacak.

* Benzer şekilde yüzde 18’den yüzde 8’e indirilen iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranı da 1 Haziran’a kadar yüzde 8 olarak uygulanmaya devam edilecek.

* Salgının etkisinin en aza indirilmesi için yıl ortasında başlatılan konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma kadar birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin sürelerinde yine 1 Haziran’a kadar uzatmaya gidilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir