4D’li kamu işçisinin toplu sözleşme hakkı

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçiler, yeni bir düzenlemeyle sürekli sözleşmeli haline getirilmişti. Kamuda çalışan bu işçiler 657 Sayılı Kanunun 4/D maddesi gereği istihdam edilmekte ancak haklarında  4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanmaktadır. Ayrıca bu işçiler yapılan toplu sözleşmelerle bazı haklar elde edebilmektedir.

Halihazırda 4D’li Kamu İşçileri Hakkında Hangi Toplu Sözleşme Hükümleri Uygulanıyor?

Taşeron işçilerin kamuya geçişini düzenleyen 696 sayılı KHK ile merkezi idarelerde kadroya geçirilen işçiler için ayrı, yerel idareler şirketlerine geçirilen işçiler için ise ayrı toplu iş sözleşmesi hükümleri uygulanmaktadır.

696 sayılı KHK’nin 127. maddesine göre Yüksek Hakem Kurulu tarafından kamuda, o zamanın taşeron şirket işçileri için karar altına alınan toplu iş sözleşmesi hükümleri, toplu iş sözleşmesi sona erene dek, kadroya geçirilen taşeron işçiler için uygulanmaya devam edecektir.

Merkezi idarelerde kamuya geçirilen işçilere uygulanacak toplu iş sözleşmesi hükümleri, 31 Ekim 2020 tarihine kadar yürürlükte olacak.

Yerel idarelerde şirketlere geçirilen işçilere uygulanacak toplu iş sözleşmesi hükümleri ise 30 Haziran 2020 tarihine kadar yürürlükte kalacak.

İşçiler İçin Yürürlükteki Toplu Sözleşmede Bazı Haklar

İki işçi grubu da yılda 2 defa 5 günlük ücret tutarında ikramiye alacak.

Merkezi idarelerdeki işçilerin ikramiyeleri Ocak ve Temmuz aylarında, yerel idarelerdeki işçilerin ikramiyeleri ise Nisan ve Ekim aylarında ödenecek.

Bunlar dışında bu iki toplu iş sözleşmesi hükümlerinde herhangi başka bir fark bulunmuyor.

Yani merkezi idarelerde kadroya, yerel idarelerde şirketlere geçirilen işçilere aynı ücret artışları, mali ve sosyal haklar uygulanacak.

Kamuya geçirilen işçilere 2019 ve 2020 yıllarında her 6 ayda bir yüzde 4 ücret artışı yapılacak. Yani, toplu sözleşmeden kaynaklı yıllık toplam ücret artış oranı yüzde 8,16 olacak.

2019’un ilk yarısında uygulanan zam

Geçen yıl nisan ayında kadroya alınan taşeron işçiler, ocak ayında yüzde 4 zam aldılar. İşçilerin bazılarının maaşı yeni asgari ücret seviyesine çıkartılıp, yüzde 4 de toplu sözleşme zammı alırken, bazı kurumlar yüzde 4 zammı vermedi, işçilerin maaşını yeni asgari ücret seviyesi olan 2.020 TL’ye çıkartmakla yetindi.

Asgari ücrettten yararlandırıldıktan sonra, %4 toplu sözleşme zammı alan 4D’li kamu işçisinin maaş artış oranı, 2019 yılının ilk dönemi için %30’un üzerinde gerçekleşti.

Habertürk’te yer alan bir habere göre, kadroya alınan taşeron işçiler arasında en fazla üyeye sahip sendikalardan Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın daha önce herkese 6 ayda bir yüzde 4 artış yapılacağına dair yazısı bulunduğunu belirterek, yüzde 4 ilave zammı yapmayan kurumları tek tek uyarmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Yeni Toplu Sözleşme Ne Zaman?

4D’li kamu çalışanları için halihazırdaki  toplu sözleşme şartları, toplu sözleşmenin süresi sona erene kadar, 4D’li kamu işçileri için uygulanmaya devam edecek.

4D’li kamu işçisinin yeni toplu sözleşme imzalama hakkı, merkezi idarelerdeki işçiler için 31 Ekim 2020 tarihinden, yerel idare şirketlerinde çalışan işçiler için ise 30 Haziran 2020 tarihinden sonra başlayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir