Alt öğrenimden tercih yapamayan lisans mezunları mustarip

ÖSYM’nin belirlediği kural gereği, lisans mezunları,  alt öğrenim düzeylerinden kamuda işe giremiyorlar. Lise ve önlisans diplomaları ile kamuda tercih yapamayan lisans mezunları, lise ve önlisans okuyarak öğrendikleri mesleklerini yapamıyor.

Bir meslek lisesinden mezun olduktan sonra önlisans veya lisans programlarını okuyarak eğitim hayatına devam edenler, okullarını bitirinceye kadar kamuya atanamamışsa; hiçbir şekilde kendi mesleğine uygun düzeyden KPSS’ye giremiyor, en üst düzeyden KPSS’ye girenler puanı diğer meslektaşlarına göre düşük olmasına rağmen tercihte dahi bulunamıyor, çoğunlukla erkeklerin kısa dönem askerlik yapmak için okudukları açık öğretim lisans programlarından da atanamıyorlar. Benzer şekilde bir önlisans programını bitirdikten sonra lisans tamamlayanlar ve lisans mezunu olup da meslek değiştirmeye karar vererek bir önlisans programı bitirenler de bu mağduriyeti yaşıyorlar.

Eğitime devam etmek cezalandırılıyor

Yıllarca emek verip birkaç tane üniversite bitiren on binlerce insan, yalnızca kamu hizmetlerine girmeden evvel eğitimlerini devam ettirdikleri için adeta cezalandırılıyor. Atandıktan sonra eğitimine devam edenlerle aramızdaki fark, atanmadan önce eğitim hayatımıza devam etmemizdir. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kamu hizmetlerine girme hakkı, istediği iş kolunda çalışma hakkı varken bizim bu haklarımız ÖSYM tarafından gasp edilmiş durumdadır. Sahip olduğumuz fakat yok sayılan diplomalarımızın üstünde yazan “… kanunların verdiği hak ve yetkilerden yararlanabilir.” ifadesi de trajikomik bir hale dönüşmektedir.

Aynı düzeyde birden fazla önlisans veya lisans programını bitirenler bu mağduriyeti yaşamıyorlar. Maruz kaldığımız haksızlığın kaynağı KPSS kılavuzlarında yer alan ‘en üst düzeyden sınava girme zorunluluğudur. FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınan hakimlerin de bulunduğu Danıştay İDDK’nın birkaç ay önce verdiği karara kadar, KPSS’ye mezun olduğumuz en üst öğrenimden düzeyinden girebiliyor ve sağlık hizmetleri ile teknik kadroları için alt öğrenimden tercih yapabiliyorduk. Bu adîl olmayan uygulamayla bile mesleğimizi yapma şansımız vardı, fakat şu an tüm kapılar bize kapanmış durumda. ÖSYM yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde kendilerine “Biz niçin önlisans diploması sahip olduğumuz halde Önlisans KPSS’ye giremiyoruz?” sorusuna akıl tutulması diyebileceğimiz bir cevap veriyorlar; “Siz aynı zamanda lisans mezunusunuz. Sizi önlisans sınavına alırsak veya önlisanstan tercih hakkı verirsek başkalarına haksızlık olur.” Bu cevaplarına “Peki biz önlisans mezunu değil miyiz? Biz daha çok okumuş, daha çok emek harcamış insanlar olarak bizi eleme sistemine bile dahil etmemek haksızlık olmuyor mu?” dediğimizde cevap veremiyorlar. İyi ya da kötü KPSS bir eleme sistemi iken biz elemeye tabi olamıyoruz.

Yasal düzenleme istiyoruz

657 sayılı kanunla ilgili değişikliğin arifesindeyken, KPSS’ye herkesin hangi düzeyden mezun olduğu mesleği alanından başvuru ve KPSS tercih hakkını verilmesi ve çoğunlukla hemşire, sağlık teknisyeni ve teknikerlerinin mağdur olduğu bu durumla ilgili bir yasal düzenleme yapılarak mağduriyetimizin giderilmesini istirham ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir