Adım adım önceden hazırlanmış kira beyanname sisteminde beyanname verme işlemleri

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Kira gelir (GMSİ) elde eden mükellefler için beyanname verme süresi Mart ayının birinde başlayıp 25 nci günü akşamına kadar devam edecek.

Mükellefler, vergi dairelerine uğramadan “Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi” üzerinden beyannamelerini doldurabilirler. Bunun için yapmaları gereken işlemler aşağıda adım adım sıralanmıştır.


Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine giriş yapmak için tıklayınız..


Kira(GMSİ) Beyannamesi Verirken İzlenecek Yol(Önceden hazırlanmış kira beyanname sisteminde):

1.Adım:İnternet vergi dairesinden yada yukarıdaki linki tıklayarak sistemin giriş sayfasına geliyoruz. Sisteme iki türlü giriş yapabilirsiniz.

Kişisel bilgilerle ya da önceden vergi dairesinden temin ettiğiniz şifre ile. (Kişisel bilgilerle giriş yaparken otomatik olarak gelen “Güvenlik Kodu”nun girilecek olması tabiidir)

2.Adım:Giriş yapan mükellefin adına bir sayfa açılacaktır. Açılan sayfada küçük bilgilendirme sayfası sağ alttaki “Kapat” butonundan kapatılacak. Beyanname bu sayfadan onaylanacaktır.

3.Adım:Gelen Sayfadan geçmiş yıl beyannamelerine ulaşmak için “beyannamelerim” butonuna tıklanacaktır.(Mükellef ilgli yılın gelirini beyan etmişse beyannamesi  ve tahakkuk fişi “beyannamelerin” butonunda PDF formatında yer alacaktır, beyan etmemişse geliri beyan edilecek yıl seçilerek beyanname verme sayfasına gidilir.)

4.Adım:Açılan sayfada “KİRA GELİRLERİNİZ VE BU GELİRLERİ ELDE ETTİĞİNİZ GAYRİMENKUL BİLGİLERİNİZ” başlığı altında bilgi var ise “DÜZELT” butonu ile düzeltilecek, bilgi yok ise sol alttaki “GAYRİMENKUL EKLE” butonu tıklanarak mükelleften kiraya konu gayrimenkulünün bilgileri girilecektir.(Adres nosunu boş bırakılmamalıdır,-Adres kodunuzu öğrenmek için tıklayınız– Vergi değerini ise belediyelerden öğreniyoruz, şu anda bu bölümün boş bırakılması beyannamenizi onaylamanıza engel değildir.)

5.Adım:Gider yöntemini seçiyoruz. Götürü gider yöntemini seçmeniz halinde, belgelemenize gerek kalmadan istisnadan sonra kalan tutar üzerinden yüzde 15 lik kısmı g.menkulün gideri olarak kabul edilecektir.(Özellikle evlerini kiraya verip kirada oturan mükellefler ile yüksek giderli g.menkul sahiplerinin  gerçek gider yöntemini seçmesi faydalı olabilir. Ancak, götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemini seçemeyeceklerdir. Gider miktarını ilgili alana yazıyoruz. Sistem otomatik olarak düşülecek miktarı hesaplıyor.)

6.Adım:Başka İndirimler:İndirilecek gideriniz yoksa bu alanı boş bırakınız. (sigorta, sağlık ve eğitim harcaması ve bağış gibi giderleri belli miktarlarda bu bölümden matrahtan indirebilirsiniz.)

7.Adım:Beyannameyi onaylayanı “Kendisi” olarak işaretleyip beyannameyi onaylayarak gönderiyoruz.(Onaylamak için , mükelleften birden çok onay alınıyor. İkincisini de onaylıyoruz.)

8.Adım:Beyannamenin bir örneğini bilgisayarınıza kaydetmenizi tavsiye ediyoruz, Beyannameyi açarak yazdırıyoruz.Tahakkuk fişini aynı yöntemle yazdırmanızda fayda var.

İyi çalışmalar…

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir