Raporlu sağlık çalışanlarına fazladan nöbet yazılamayacak

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Devlet bakımevinde çalışan bir hemşirenin yargı mücadelesi, hastalık nedeniyle rapor alan sağlık çalışanlarına fazladan nöbet yazılmasının önüne geçecek bir kararla sonuçlandı.

İzmir 2. İdare Mahkemesi, memurların hastalık izni kullandıkları gerekçesiyle fazladan nöbet tutturulması uygulamasının 657 sayılı Yasaya aykırı olduğunu bildirdi. Karar, sağlık çalışanlarına raporlu oldukları dönem kadar nöbet yazan hastaneleri de etkileyecek emsal karar özelliği taşıyor.

İzmir Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi Müdürlüğü’nde görevli hemşire Fatma Arzu Gündoğdu, 2012 yılının şubat ayında hastalık izni kullandığı gerekçesiyle mart ayında kendisine fazladan nöbet yazıldığını belirterek mahkemeye başvurdu.

Genelgeye dayandırıldı

Hastalık iznine nöbet yazılmasının bakımevi yönetiminin genelgesine dayandığını belirten Gündoğdu, uygulamanın, Devlet Memurları Kanunu’nda henüz uygulaması bulunmayan ancak, 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer alan esnek çalışma türlerinden olan “telafi çalışması” türünün yasa dışı olarak başlatılmasının bir örneği olduğunu savundu.

Dava dilekçesinde, Devlet Memurları Kanunu’nun 101. maddesindeki “günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan devlet memurlarının çalışma saat ve şekillerinin kurumlarınca düzenleneceği” hükmünün, kurum amirine sınırsız ve keyfi bir takdir yetkisi vermeyeceği vurgulanarak düzenlemenin iptali istendi.

Yoğun günlerde izin alıyorlar

Sağlık personelinin yetersiz olduğunu belirten idare ise tesiste kalanların herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmaması için önlem alındığını belirtti.

Bakımevi müdürlüğü, “personelin çalışma saatlerini doldurmadan yoğun nöbetleri olan tarihlere denk gelecek şekilde rapor alma eğilimi gösterdiğini” öne sürdü.


kaynak:Mithat Yurdakul-Milliyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir