Üniversitelerde akademik zamda bir kesim unutuldu mu?

ڪےÇalışanlar.Netڪے

TBMM’ye sunulan ve akademik personele maaş artışı öngören “Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda akademik personelin bazıları kapsam dışında tutuldu.

Buna göre, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre öğretim elemanları üç sınıfa ayrılmıştır.

-Öğretim üyeleri sınıfı: Profesörler, doçentler ve yardımcı doçentlerden oluşur

-Öğretim görevlileri ve okutmanlar sınıfı: Öğretim görevlileri ile okutmanlardan oluşur.

-Öğretim yardımcıları sınıfı: Araştırma görevlileri ile uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacılarından oluşur.

Öğretim elemanları bu şekilde belirlenmiş iken, dün Meclise sevk edilen Kanun Tasarısında; profesörler, doçent, yardımcı doçent, öğretim görevlisi, okutman ve araştırma görevlilerinden söz edilip maaşlarında artış yapılması düzenlenirken uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacılarından ise hiç söz edilmemektedir.

üniversitelerde uzman kadrosunda istihdam edilen ve Akademik zam çalışmasının kapsamında olduklarını düşünen personel Meclis’e sevk edilen yasa taslağında kendilerinin kapsamda olmadıklarını görünce şok oldular.

Halen Mecliste bulunan “Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” Taslağında yer alamayan uzmanlar sosyal medyada kampanya başlattılar.

Yasa taslağındaki eksikliğin Meclis’te giderilmesi gerektiğini düşünen uzmanlar, twitter ve faceboook üzerinden organize olmaya çalışıyorlar. Meclis’te komisyon görüşmelerinde ufak bir değişiklikle düzeltilebilecek bu duruma karşı bazı STK’ların da uzmanlara destek verdiği bildirildi.

Uzmanlara destek veren kuruluşlardan biri olan Türkiye Kamu-Sen, akademik personel ücretlerinde yapılacak iyileştirmeye yönelik TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun tasarısındaki eksikliklerin düzeltilmesi için  Maliye Bakanlığı’na dilekçe gönderdi.

Dilekçede,

a) Üniversitelerde görev yapan Akademik Uzman kadrosundaki kamu görevlilerinin de Yükseköğretim tazminatından faydalanması,

b) Yükseköğretim tazminatının emekli keseneğine dâhil edilerek düzenleme kapsamındaki personelin emekli maaşlarının da yükseltilmesi,

c)  Akademik teşvik ödeneğinin 2015 yılından itibaren ödenmeye başlanması ve bu çerçevede ilk yıl için kapsam dâhilindeki personelin tamamına akademik teşvik puanı alt sınırı olan 30 puan üzerinden Akademik teşvik ödeneği verilmesi,

ç) 2014 yılı enflasyon hedefinin %5,3’ten %9,4’e yükseltilmesi ve yıl içinde gerçekleşen enflasyonun memur maaşlarına yapılan artışın yaklaşık 2 katına çıkacak olması nedeniyle, ortaya çıkan mağduriyetin giderilmesi amacıyla, kamu görevlilerinin tamamına %5 ek zam verilmesi istendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir