…ve kamuda başörtüsü yasağı resmen bitti

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Demokratikleşme Paketinde söz verilen  “kamuda başörtü yasağının kaldırılması” ile ilgili idari düzenleme 8 Ekim 2013 itibariyle gerçekleşti. Böylelikle, yıllardan beri süregelen kamuda başörtüsü yasağı resmen bitmiş oldu.

Resmi Gazete’de yayımlanan Karar ile kamuda çalışan kadınlar için Yönetmelikte geçen “Elbise, pantolan etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur” şeklindeki hüküm ile 2/9/1925 tarihli ve 2413 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Bilumum Devlet Memurlarının Kıyafetleri Hakkında Kararnameye ilişkin bölümünün (2) numaralı bendinin birinci cümlesi olan ‘Binalar dahilinde başı açık bulunmak kaidedir’ şeklindeki hüküm kaldırıldı.

Böylelikle, kamuda başörtüsüyle görev yapmayı engelleyen yasal ifadeler mevzuattan çıkarılarak kamuda başörtüyle çalışmanın önü açılmış oldu.

Ancak Yönetmeliğin istisnaları düzenleyen maddesinde ise ‘resmi elbise (üniforma)’ ibaresi ‘Emniyet hizmetleri sınıfına mensup olanlar, hakimler, savcılar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapanlar’ olarak değiştirildi. Buna göre, polisler, hâkimler, savcılar, askerler ilgili kurum ve kuruluşun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tabi olacaklar. Yani bu mesleklerde başörtüsü serbestliği ancak kendi kanunlarında yapılacak düzenleme ile serbest olabilecek.
Yönetmelikteki ‘resmi elbise üniforma’ ibaresi kaldırıldığı için de gardiyan, hemşire , itfaiye gibi üniforma giymek zorunda olan mesleklerde de başörtüsü serbestliği sağlanmış oldu.

Yönetmelikte yer alan “Pantolon, kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez” şeklindeki hüküm ise aynen korundu.

Beklenenin aksine erkek memurlar için Yönetmelikte herhangi bir değişiklik yapılmadı. Saç, sakal, bıyık yasakları ve kravat takma zorunluğu erekler için devam edecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan grup toplantısında süreci provoke etmeye çalışanların uyarılmasını istedi ve içinde göz yaşlarıyla kendisini dinleyen kadınların bulunduğu  AK Parti Grup Toplantısı’nda şöyle konuştu:

“Kılık kıyafet yönetmeliğindeki değişiklikle çok canlar yakan, gençlerimize, onların anne babalarına çok ağır acılar yaşatan bir uygulama, bir karanlık dönem böylece sona eriyor. Şunu burada tüm samimiyetimle vurgulamak istiyorum; hiçkimseye imtiyaz vermiyoruz, tam tersine yıllarca esirgenen bir insan hakkını, bir inanç hakkını nihayet bugün hak sahiplerine teslim ediyoruz. Yıllardır öz yurtlarında garip, öz vatanlarında parya muamelesi gören bu ülkenin çocuklarına, bu ülkenin öz be öz evlatarına kendi vatanlarında özgürce yaşayacakları bir zemini, imkan ve fırsat  eşitliğini sunuyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir