Üniversite hocalarına patent imkanı

Bakan Ergün, üniversitelerin patent sahibi olabileceğini ve bundan hocaların ciddi gelir elde edeceğini açıkladı.

Akademisyenler uygulamayla dünyanın en büyük teknoloji üniversitelerinden MIT’nin yakalanabileceğini kaydetti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün Patent Kanunu’nda yapılacak değişikliklerde sona yaklaşıldığını açıklaması akademisyenleri heyecanlandırdı. Yeni süreçte üniversiteler artık kurumsal olarak patent sahibi olabileceği gibi, lisans sahibi olduğunda gelir elde edebilecek.

Buluşu yapan öğretim üyesi de patent haklarından en az yüzde 30 pay alabilecek. Yabancı hoca akını olur İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Çelik, değişiklikle birlikte Türkiye’de patent patlaması yaşanacağını söyledi.

Çelik, “Mevcut sayısının en az 5 katı başvuru olacaktır. Bir elin parmaklarını geçmeyen patent sayılarımız uzun vadede dünyanın en büyük teknoloji üniversitesi MIT’yi bile yakalayacaktır” dedi.

İşte akademisyenlerin görüşleri: Prof. Dr. Ahmet Korhan Binark (Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı): Yeni patent yasası özellikle Marmara, İTÜ ve ODTÜ gibi yurtdışı bağlantılı üniversitelerin iştahını daha da kabartacak.

Fikri mülkiyet haklarının korunması yabancı akademisyenlerin ve araştırma görevlilerinin de sayısını katlayacak.

Emekler heba olmayacak Mustafa Erdem (İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisadi İşletme Müdürü):

Konsantrasyonumuz tavan yapacak. Çünkü artık yaptığımız buluşların karşılıklarını rahatlıkla alabileceğiz. Prof. Dr. İsmail Yüksek (Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü): Eskiden bir şirketle ortak bir iş yapıldığında patent haklarını şirket alıyordu. Bu uygulamayla birlikte hem bu zorluklar aşılacak hem de bilime teşvik unsuru olacak.

ABD’nin çok gerisindeyiz

Türkiye’de mevcut durumda son 5 yıl için üniversitelerden alınan patent başvurularının oranı yüzde 7, buluş olarak patent ve faydalı model bazında ise yüzde 4. ABD’de 1980’li yıllarda 500 civarında olan üniversite patenti sayısı 2005’te 3 bin 500’e, üniversite orijinli firma sayısı 5 bin’e çıktı. Lisans geliri ise öğrenci başına 470 dolar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir