Okulların vergi numarası alma esasları

Okullarda 8 yıllık zorunlu eğitimden, 4+4+4 sistemine geçilmesiyle “ilköğretim” ünvanlı okulların adında değişikliğe gidilmiş, bu okulların bir kısmı ilkokul olurken bir kısmı da ortaokul olarak eğitim hayatlarına devam etmekdedir.

Adları değişen okullar, vergi dairelerinden yeni vergi kimlik numarası edinmek istemektedir. Oysa unvan değiştiren kurumlar, unvanlarında olan değişikliği, vergi dairelerine bildirerek, vergi kimlik numaralarını kullanmaya devam edebilirler.

Bunun için unvanları değişen(ilköğretimden ortaokul yada ilkokul olan) okullar, unvanlarında olan değişikliği vergi dairelerine bildirerek eski vergi kimlik numaralarını kullanmaya devam etmeleri gerekmektedir.

Ancak okulların, açtıkları  kurslar için vergi dairelerine stopaj yönünden mükellefiyet tesis ettirme uygulamasına son verilmiştir. Okullar, açtıkları kurslar nedeniyle öğretmenlere ödedikleri ücretlerden yaptıkları vergi kesintilerini kağıt ortamında doldurdukları beyanname ile vergi dairelerine elden teslim etmeleri gerekmektedir. Okulların bu tür kesintileri için e-beyanname verme imkanı bulunmamaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi dairelerinin sistemine “9213-GBKDIŞI STPJ” vergi türü kodunu tanımlamış durumdadır. Bu vergi türü kodu ile, okullar, mükellefiyet tesis ettirmeden beyannamelerini elden teslim edebileceklerdir.

Okul aile birliği adına alınan vergi kimlik numaralarından stopaj yönünden vergi mükellefiyet tesisi yapılmasında bir sakınca görülmemektedir.

Okullar için yukarıda açıklanan durumlar, genel bütçeye dahil diğer idare ve müesseseler için de geçerlidir.

Son olarak özetlemek gerekirse;

  • Okullar Müdürlükleri potansiyel vergi kimlik numarası edinip vergi kesintilerini 9213 vergi türü koduyla vergi dairelerine elden teslim etmeleri gerekmektedir.
  • Okul aile birlikleri adına mükellefiyet tesis ettirebilirler.
  • Unvanı değişen okulları yeniden vergi kimlik numarası olmasına gerek yoktur. Unvan değişikliğini vergi dairelerine bildirerek eski vergi kimlik numaralarını kullanmaya devam edebilirler.

Bu haberin tüm hakları Çalışanlar.Net’e aittir. Kayanak göstermeden alıntılanamaz. Çalışanlar.Net, kaynak göstermeden ve izin almadan kopyalayanlar hakkında yasal haklarını saklı tutar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir