Kaybolmaya yüz tutmuş mesleği yapan vergi ödemeyecek

Kaybolmaya yüz tutan meslekleri yaşatmaya devam eden esnaf ve sanatkarlar, gelir vergisinden muaf tutuluyor.
Kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârların gelir vergisinden muaf olması ile ilgili esnaf muaflığı ve basit usulde vergilendirme konularında değişiklerin yer aldığı 6322 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair (Torba) Kanunun 15 Haziran 2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kanun değişikliği ile kendi ürettiği ürünleri satan, el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunan esnaf, gelir vergisi muafiyeti kapsamında olacaklar.
ESNAF VERGİ MUAFİYETİ BELGESİ ALABİLECEKLER
Gelir vergisinden muaf tutulan esnaf ve sanatkârlar, talep etmeleri halinde vergi dairelerinden Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alabilecekler. Ayrıca, bilindiği üzere gerçek usulde vergilendirilmiş olanlar ve herhangi bir nedenle basit usulden gerçek usule geçmiş olan esnaf ve sanatkarlar bir daha hiçbir şekilde basit usule dönememekteydi. 6322 Sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarların, tekrar basit usule dönebilmelerine imkan sağlanmıştır. Buna göre, gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarlardan basit usule tabi olmanın şartlarını arka arkaya 2 hesap dönemi boyunca taşıyanlar, yazılı olarak başvuruda bulunarak 2014 yılından itibaren basit usulde vergilendirileceklerdir.
Daha önce 6111 Sayılı Torba Kanundan yararlanarak kamuya olan vergi, prim gibi borçlarını yeniden yapılandırdığı halde yapılandırılmış borç taksitlerini süresinde ödemediği için yapılandırma hakkı kaybolan mükelleflere bir hak daha verildi. Bu kapsamda taksitlerini süresinde ödemediği için 6111 Sayılı Torba Kanundan yararlanma hakkı kaybolan mükellefler, bu borç taksitlerini Ekim/2012 ayının sonuna kadar ödemeleri halinde yapılandırmadan yararlanma hakkına yeniden sahip olabileceklerdir.
www.calisanlar.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir