
- Vergi tevkifatı yapılmaz ve muhtasar beyanname verilmez.(İşçi çalıştıranlar hariç)
- Geçici vergi ödenmez.
- Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden istisnadır.
- Ticari kazancın tespitinde amortismana tabi iktisadi kıymet alışları ve satışları dikkate alınmaz.
- Alınan ve verilen belgelerin Defter Beyan Sistemine(https://www.defterbeyan.gov.tr) kayıtları mükelleflerin bağlı oldukları meslek odalarınca yapılabilemektedir. Ancak, isteyen mükellefler kayıtlarını hiçbir yerden izin almadan kendileri yapabilecekleri gibi meslek mensuplarına da yaptırabilirler.
Basit usule tabi mükellefler işe başlamalarını, işe başladıktan itibaren 10 gün içinde, işi bırakmalarını ve işleri ile ilgili değişiklikleri(Adres Değişikliği, İş Değişikliği, İşletmede Değişiklik gibi) bir ay içinde vergi dairelerine bildirmek zorundadırlar.
Faaliyetleriyle İlgili Belge Düzeni Yükümlülüğü:
Basit usulde vergilendirilen mükellefler, hasılatları ile ilgili olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura, perakende satış vesikaları ve ilgili mevzuatta sayılan diğer belgeleri düzenlemek ve kullanmak zorundadırlar.
Ancak; Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257’nci maddesindeki yetkiye istinaden, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin yeni düzenlemeye intibak edebilmeleri ve gerekli hazırlıkları yapabilmeleri için;
– Belge vermedikleri günlük hasılatları için gün sonunda tek bir fatura düzenlemeleri,
– Düzenlenen faturanın alıcıya ilişkin bilgiler yerine “…….. tarihli toplam hasılat”
ibaresinin yazılması şeklinde kolaylık sağlanmış ve söz konusu uygulama, aynı usul ve esaslar dahilinde Gelir Vergisi Genel Tebliğleri ile her yıl uzatılmaktadır. Bu imkandan yararlanmak isteyen mükellefler, müşterilerinin istemeleri halinde fatura veya perakende satış vesikası (dolmuş işletenler hariç) vermek zorundadırlar.
Basit Usul Mükellefler Belgelerini Nereden Temin Edebilirler:
Basit usule tabi mükelleflerin kullandıkları belgeler ve zarflar sadece Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından bastırılmaktadır.
Bu mükelleflerin kayıtları ister odalar bünyesinde oluşturulan muhasebe bürolarında tutulsun, ister kendileri tarafından tutulsun, kullanılacak belgeler bağlı oldukları oda veya birlikten temin edilecektir.
Basit usulde vergilendirilen mükelleflerden işlerini terk edenlerin kullanmadıkları belgelerin iptal işlemleri, belgeleri veren oda veya birliklerce yapılmaktadır. Belgelerini anlaşmalı matbaalara bastırmak veya noterlere tasdik ettirmek suretiyle temin eden mükelleflerin belgelerinin iptali, vergi dairelerince yapılmaktadır.
Muhafaza, İbraz ve Tevsik(Belgeleme) Yükümlülüğü:
Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin, bir takvim yılı içinde aldıkları mallara ve hizmetlere ait alış belgeleri ve yaptıkları giderler ile hasılat belgeleri kayıtlarının tutulduğu bürolarda muhafaza edilecektir. Cari takvim yılına ilişkin belgelerin ibrazı da bu bürolardan talep edilecektir. Cari takvim yılı kayıtlarının tutulması ve vergilendirmeyle ilgili tüm ödevler bürolarca yerine getirilecektir. Yıllık beyannamenin verilmesinden sonra o yıla ilişkin belgeler muhafaza edilmek üzere mükellefe teslim edilecektir. Teslim alınan belgeler, ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılı başından başlayarak 5 yıl süre ile mükelleflerce muhafaza edilecektir.
Maliye Bakanlığı’na tanınan yetkiye istinaden, mükelleflere 01.08.2003 tarihinden itibaren;
• Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar,
• Kazancı basit usulde tespit edilenler,
• Defter tutmak zorunda olan çiftçiler,
• Serbest meslek erbabı ile
• Vergiden muaf esnafın
kendi aralarında yapacakları ticari işlemler ile nihai tüketicilerden mal ve hizmet bedeli olarak yapacakları 8.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerini tevsik etmek (belgelendirmek) zorunluluğu getirilmiştir.
Vergi Levhası Bulundurma Yükümlülüğü:
Basit usule tabi mükellefler, vergi dairelerinden edinecekleri “internet hizmetleri kullanım şifresi” ile www.gib.gov.tr adresindeki hesaplarına girerek online vergi levhası oluşturacaklar ve çıkaracakları vergi levhası çıktısını işyerlerinde denetimlerde ibraz etmek üzere muhafaza edeceklerdir.
Vergi levhasını tasdik ettirme ve işyerlerinde kolayca görünecek bir yere asma yükümlülüğü kaldırılmış, onun yerine sadece mükelleflerin sadece bulundurmaları yeterli sayılmıştır.
Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanılması:
Basit usulde vergilendirilen mükelleflerden isteyenler ödeme kaydedici cihaz kullanabileceklerdir.
Basit Usule Tabi Mükelleflerin Yanında Çalışanların Durumu:
Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kendi işyerlerinde bilfiil çalışmaları veya bulunmaları şarttır. Ancak, bu mükelleflerin işlerinde yardımcı işçi çalıştırmaları veya çırak kullanmaları bu şartı bozmayacaktır.
Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin yanında çalışan kişiler diğer ücretli olarak vergilendirilecektir. Diğer ücret kapsamında vergilendirilenler vergi karnesi almaya mecbur olduklarından, kazançları basit usulde vergilendirilen ticaret erbabının yanında çalışanların vergi karnesi almalarını ve karnelerinde yazılı vergilerini ödemelerini temin etme yükümlülüğü bulunmaktadır.
İşyerinin Kira Olması Halinde Kira Ödemesi:
İşyeri kiralamalarında miktar sınırlaması olmaksızın kira ödemelerinin 01.11.2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
İşyeri kirasının, müşteriden alınan çek ile ödemesinin yapılması durumunda çekin elden kiralayan kişiye ciro edilmesi ve bu kişinin bankadan çeki tahsil etmesi ile tevsik şartı yerine getirilmiş sayılır.
Banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınmak suretiyle, para yatırma veya havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden bu belgeler tevsik edici belge kabul edilecektir. Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kapsamdadır.
01.11.2008 tarihinden itibaren getirilen zorunluluklara uymayanlara kesilecek ceza, kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında o yıl için belirlenen özel usulsüzlük cezası miktarından az olmamak üzere her bir işlem için bu işleme konu tutarın %5’idir. Bu ceza kiracı ve kiralayana ayrı ayrı uygulanır.
Basit Usulde Katma Değer Vergisi(KDV) ve Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) Uygulaması:
Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden istisna tutulmuş olup KDV beyannamesi vermeyeceklerdir. Buna göre;
- Basit usulde vergilendirilen mükellefler, mal teslimleri ve hizmet ifalarında katma değer vergisi hesaplamayacaklar, bunlardan mal ve hizmet alan mükellefler de katma değer vergisi indirimi yapmayacaklardır.
- Gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden mal ve hizmet satın alan basit usulde vergilendirilen mükellefler, ödedikleri katma değer vergisini gider veya maliyet olarak dikkate alacaklardır.
Ancak, basit usulde vergilendirildikleri ve işlemleri katma değer vergisinden istisna olduğu halde düzenledikleri belgelerde katma değer vergisi gösteren veya “KDV dahildir” mealinde bir şerhe yer veren mükellefler, bu belgelerde gösterilen katma değer vergisini takip eden ayın yirmidördüncü günü akşamına kadar beyan edip, yirmialtıncı günü akşamına kadar ödemek zorundadırlar.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) Kanununa göre; Kanuna ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı listelerde yer alan malların imalatı, ithalatı ve ticareti ile uğraşan mükelleflerin, basit usule tabi olmaları, ÖTV mükellefi olmalarını etkilememektedir. Bu tür mükelleflerin, basit usul mükellef olmalarına rağmen, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda belirtilen sürelerde ÖTV’lerini beyan edip ödemeleri gerekmektedir.
Basit Usulde Vergi Tevkifatı ve Geçici Vergi:
Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesinde, yaptıkları ödemelerden vergi tevkif edecekler arasında basit usulde vergilendirilen mükellefler sayılmamıştır. Bu nedenle, bu mükellefler yaptıkları ödemeler üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapmayacaklar ve muhtasar beyanname vermeyeceklerdir.
Diğer taraftan basit usulde vergilendirilen mükellefler geçici vergi ödemeyeceğinden buna ilişkin beyanname vermeyecekler ve bildirimde bulunmayacaklardır.
İşçi Çalıştıran Basit Usul Mükelleflerin Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Vermesi:
İşçi çalıştıran basit usul mükelleflere muhtasar ve prim hizmet beyannamesi uygulaması kapsamında Temmuz /2020 döneminden itibaren vergi dairelerinde 0003 Gelir Stopaj mükellefiyeti tesis ettirme zorunluluğu getirilmiştir.
Bu kapsamda, vergi kesintisi yapma zorunluluğu olmamakla birlikte 5510 sayılı Kanun uyarınca çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini beyan etme zorunluluğu bulunan basit usulde vergilendirilen mükellefler, bağlı bulundukları vergi dairesine başvururak 0003 Gelir Stopaj mükellefiyeti tesis ettirmek zorundadırlar.
0003 Gelir Vergisi Stopajı mükellefiyeti vergi dairesine bizzat başvurularak talep edilebileceği gibi, https://ivd.gib.gov.tr adresinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru yapılabilir.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verilme zamanı, çalışanların sigorta prim ve hizmetinin ait olduğu ayı takip eden ayın ilk günü başlar. Ayın 26 ncı günü akşamı saat 23.59’a kadar beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir.
Vergi kesintisi yapmaksızın işçi çalıştıran basit usul mükellefler için Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin aylık olarak verilmesi zorunludur.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin elektronik ortamda gönderilmesi zorunludur.
17/12/2017 tarih ve 30273 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca basit usule tabi mükellefler, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerini Defter Beyan Sistemi üzerinden aralarında “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” bulunan bağlı oldukları meslek odası veya meslek mensubu aracılığıyla göndereceklerdir.
17/12/2017 tarih ve 30273 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca basit usule tabi mükellefler, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerini Defter Beyan Sistemi üzerinden aralarında “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” bulunan bağlı oldukları meslek odası veya meslek mensubu aracılığıyla göndereceklerdir.
Basit usul mükellefler için kazanç indirimi:
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (15) numaralı bendi uyarınca basit usule tabi mükellefler için her yıl yeniden belirlenen miktarda kazanç indirimi uygulanmaktadır.
Basit Usulde Ticari Kazancın Tespiti, Beyan Edilmesi ve Ödenmesi:
Basit usulde ticari kazanç;
- Ticari kazanç=(Dönem Hasılatı+Dönem Sonu Stok)-(Dönem Mal Alış Bedelleri+Giderler+Dönem Başı Stok)
formülüyle hesaplanır.
Not:Stoklar maliyet değeriyle değerlendirilecektir.
Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Bu fark, faaliyetle ilgili olarak alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ve hâsılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanacaktır.
Kazancın bu şekilde tespiti sırasında emtia ticareti ile uğraşanlarca;
– Hesap dönemi sonundaki emtia mevcudunun değeri hâsılata,
– Hesap dönemi başındaki emtia mevcudunun değeri giderlere ilave edilecektir.
Ancak, kullanılan sabit kıymetler gider yazılmayacak ve üzerlerinden amortisman hesaplanmayacaktır.
Örnek:
Ardahan İlinde bakkallık faaliyetinde bulunan ve basit usulde vergilendirilen Bay (E)’nin işletme hesabı özeti aşağıdaki gibidir:
Dönem başı mal mevcudu :10.000 TL
Dönem içi alışlar :25.000 TL
Giderler :7.000 TL
Dönem hasılatı :51.000 TL
Dönem sonu mal mevcudu :9.000 TL
(Dönem hasılatı + Dönem sonu mal mevcudu) – ( Dönem başı mal mevcudu +Dönem içi alışlar + Giderler)= Kar/ Zarar
( 51.000 + 9.000 ) – ( 10.000 + 25.000 + 7.000) = 18.000 TL
2009 yılında 18.000 TL kar elde etmiştir. Bu mükellef yıl içinde 3.800 TL Bağ-Kur primi ödemiştir. Mükellefin beyanı aşağıdaki gibi olacaktır:
Ticari Kazanç :18.000 TL
Bağ-Kur Primi :3.800 TL
Kalan :(18.000 TL – 3.800 TL) 14.200 TL
Vergiye Tabi Gelir (Matrah) :14.200 TL
Hesaplanan Gelir Vergisi :2.405 TL
Ödenecek Gelir Vergisi :2.405 TL
Gelirin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret olması halinde, 2009 yılı kazançlarına ilişkin yıllık beyanname 2010 yılı ŞUBAT ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar verilecektir. Hesaplanan gelir vergisi Şubat ve Haziran aylarında, iki eşit taksitte ödenecektir. Basit usulde tespit edilen ticari kazanç yanında beyana tabi başka bir gelir unsurunun bulunması halinde, bir önceki yılın kazançlarına ilişkin beyanname, içince bulunulan yılın MART ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar verilecektir. Hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında, iki eşit taksitte ödenecektir. Ödemelerini anlaşmalı bankalara yapabilecekleri gibi, vergi dairesi veznelerine de yapabileceklerdir.
Beyanname, kayıtlı bulunulan vergi dairesine verilecektir. Beyannameler elektronik ortamda (https://ebeyanname.gib.gov.tr) gönderebilirler. Bunun için mükellefin bağlı olduğu meslek odaları ya da bağımsız çalışan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler mükellef adına elektronik ortamda beyanname gönderebilirler.
Beyanname elden verilebileceği gibi posta ile de gönderilebilecektir.
Beyanname taahhütlü olarak posta ile gönderildiğinde, postaya veriliş tarihi beyannamenin verildiği tarih olarak kabul edilecektir.
Beyanname normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarih beyannamenin verildiği tarih olarak kabul edilecektir.
Beyan Edilecek Gelir Üzerinden Yapılacak İndirimler:
Ticari kazancı basit usulde vergilendirilen mükellefler, yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerine ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanununun 89. maddesinde belirtilen hususları ( şahıs ve bireysel emeklilik sigorta primleri, eğitim ve sağlık harcamaları, bağış ve yardımlar, sakatlık indirimi vb.) indirim konusu yapabileceklerdir.
Söz konusu Kanun maddesinde belirtilen indirimlerin yapılabilmesi için, yıllık beyanname ile bildirilecek bir gelirin bulunması ve yapılacak indirimlerin ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşıması gerekmektedir.
Örnek:
Uşak’ta kuaförlük faaliyetinde bulunan ve basit usulde vergilendirilen Bayan (A)’nın bu geliri dolayısı ile bir önceki yılda elde ettiği ticari kar 24.000 TL’dir. Bayan (A)’nın aynı zamanda bir önceki yılıda elde ettiği 9.000 TL konut kira geliri bulunmaktadır.
Bayan (A)’nın geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret olsaydı bu faaliyetlerinden doğan gelirlerini içince bulunduğu yılın 1 Şubat – 25 Şubat döneminde beyan edecekti.
Ancak, basit usulde ticari kazancı yanında beyanı gereken gayrimenkul kira geliri de bulunduğundan Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi 1 Mart-25 Mart arasında verilecektir.
Çalışanlar.Net