Devlet, yılda 10 kereden fazla hasta olanın kapısını çalacak

SGK, bir yılda 10’un üzerinde başvuruda bulunan 2 milyon hasta tespit etti. Bu hastalara önce broşür gönderilerek uyarılacak, etkili olmazsa evlerinde ziyaret edilip doktora neden sık gittikleri sorulacak.

Sağlık harcamalarını düşürmenin formülünü arayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, hastalık hastalarını yakın takibe aldı. Yapılan denetimlerde bazı vatandaşların her hafta doktora gittiğini tespit eden SGK, bir yılda 10’un üzerinde tedavi için başvuran 2 milyon hastayı önce broşür ile uyaracak. Broşürün etkili olmaması halinde ‘hastalık hastaları’ evlerinde ziyaret edilerek niye sık doktora gittikleri sorulacak. Yıllık sağlık harcamalarının 50 milyar liraya dayanması üzerine düğmeye basan SGK, sağlık giderlerini düşürmek için üç ayaklı denetim planı hazırladı. Doktor, eczane ve vatandaşlardan oluşan denetim planının hedefinde, günde 300 reçete yazan aile hekimleri, hastalara sürekli yüksek fiyatlı ilaçları satan eczaneler ve ‘hastalık hastası’ olarak nitelendirilen sık sık doktora giden vatandaşlar var. Denetim planının ilk iki aşamasında bulunan çok sayıda reçete yazan doktorlar ile yüksek fiyatlı ilaçları satan eczaneler tek tek tespit edildi.

Her hafta başvuranlar bile var

Söz konusu kişilerle ilgili, önümüzdeki yıldan itibaren yoğun bir denetim programı başlatılacak. Denetim planının üçüncü aşamasında yer alan sürekli doktora giden vatandaşlarla ilgili de ön inceleme yapıldı. İnceleme çerçevesinde milyonlarca vatandaşın, doktora gitmeyi alışkanlık haline getirdiği belirlendi. Bu çerçevede, ilk etapta bir yılda 10’un üzerinde tedavi için sağlık kuruluşlarına başvuran ve ciddi bir hastalığı olmayan 2 milyonun üzerinde vatandaş bulunduğu saptandı. Hatta bazı vatandaşların, belirli bir hastalığı olmamasına rağmen düzenli olarak her hafta hastaneye başvurduğu belirlendi. Bu tespitler üzerine de SGK bu 2 milyon vatandaşın adreslerini çıkardı. Söz konusu hastaların adreslerine birer broşür gönderilecek. Gönderilecek broşürde, gereksiz ilaç kullanımlarının zararları, gereksiz tedavi giderlerinin bütçeye getirdiği yük anlatılacak.

Hüseyin Özay / STAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir