Ev hanımlarının emekli olma hakları devam ediyor

Çalışanlar.Net-Ev hanımlarının düşük primle emekli olma hakları devam ediyor. Bu haktan yararlanan ev hanımlarının sayısı oldukça yüksek.

6111 Sayılı Kanun, ev hanımlarının sigortalılıklarıyla ilgili önemli yenilikler getirmişti.

Bu yasa ile yapılan değişiklikle, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun esnaf muaflığını düzenleyen 9’uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen vergiden muaf işleri evinde yaparak satan kadınlar Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödeyerek sigortalı olabilmektedirler. Söz konusu vergiden muaf işler; dikiş, nakış, havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevî nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi işlerdir.Bu işlerden ev hanımları en çok örgü, dikiş ve nakış gibi işleri tercih etmektedir. Ev hanımları, indirimli prim ödeyerek geçici 16’ncı madde kapsamında isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen kadınlar bu işleri evinde yaptıklarını vergi dairelerinden alacakları Esnaf Muafiyet Belgesi ile SGK’ya kanıtlamak zorundadırlar.

Başvuru süreci şöyle işlemektedir:

Herhangi bir yerde çalışmayan ev hanımları, vergi dairesine esnaf muaflığından yararlanabilmek için, yaptıkları işin uygunluğu noktasında, başvuru yapmaları gerekiyor. Yapılan bu başvuru üzerine vergi dairesi mükellefin yaptığı işi, bir yoklama ile tespit ederek, mükellefe, vergi muafiyetinden yararlanabilecekleri hakkında bir Esnaf Muafiyet Belgesi veriyor. Ev hanımları, söz konusu bu Esnaf Muafiyet Belgesi ile SGK Bağ-Kur birimine baş vurarak sisteme giriş yapıyorlar.

Evinde el işi yapan kadınlar bu sebeple sigortalı olduklarında bunların sigortalılık statüleri isteğe bağlı sigortalılık olarak değerlendirilmektedir. Ancak, diğer isteğe bağlı sigortalılara göre indirimli prim ödeyerek sigortalılıklarını devam ettirmektedirler.

Örnek olarak, evinde dikiş nakış gibi el işlerini para karşılığı yaparak satan ev hanımları SGK’ya başvurup geçici 16 ncı madde kapsamında isteğe bağlı sigortalı olduklarında 2012 yılı itibariyle aylık yaklaşık 160 TL prim ödeyerek sigortalılıklarını devam ettirirken, diğer isteğe bağlı sigortalılar, yani 5510 sayılı kanunun 50 nci maddesi kapsamında isteğe bağlı sigortalı olanlar ise, aylık yaklaşık 260 TL prim ödemektedirler. İkisi arasında aylık 100 TL civarında fark bulunmaktadır. Bu avantajın her geçen yıl için azalarak devam ettiğini belirtelim

Bu tür fırsatların her zaman gelmeyebileceğini hatırlatarak, ev hanımlarına geçici 16 ncı madde kapsamında indirimli prim ödeyerek sigortalı ve emekli olma hakkından faydalanmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz. Evde iş yapan kadınları, işyeri açtıklarında, şirket ortağı olduklarında, işçi veya memur olarak çalışmaya başladıklarında indirimli prim ödeyerek devam ettirdikleri isteğe bağlı sigortalılıkları sona erdirilmektedir.

Bizden söylemesi. karar ev hanımlarının.

www.calisanlar.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir