Emekli çalışanlar kıdem tazminatı alabilir mi?

İş Kanununda emekli olduktan sonra çalışanların kıdem tazminatı almaması yönünde herhangi  bir kısıtlamaya gidilmediği için, emekli olduktan sonra, 5510 Sayılı Kanunun 4/a maddesine göre bir işverene bağlı(eski ssk’lı) çalışmaya devam edenler kıdem tazminatını alabilirler.

Ancak, burada dikkat edilmesi gereken husus, emeklilik sonrası çalışmaya devan edenlerin işveren tarafından işten çıkarılmaları veya haklı bir nedenle işten ayrılmaları veya istifa etmeleri durumunda tüm çalışanlar gibi kıdem tazminatına hak kazanacaklarıdır.

Diğer bir önemli husus, kıdem tazminatını alarak emekli olanların tekrar çalışmaya başlaması durumunda, 2. kıdem tazminatı hakkını, emekli olduktan sonra çalışmaya başladıkları tarihten bir yıl sonra elde edecek olmalarıdır.

Örnek vermek gerekirse, Ömer Bey, 30 yıldan beri aralıksız çalıştığı X Ltd.Şti’den 30.09.2019 tarihinde kıdem tazminatını alarak emekli oldu diyelim. Ömer Bey, Y Ltd.Şti’de emekli maaşını kestirmeden, 01.11.2019 tarihinde tekrar çalışmaya başladığında, yeni kıdem tazminatı hakkını, 01.11.2020 tarihinde elde edecektir.

Ömer Bey, maaşını kestirmeden(sosyal güvenlik destekleme primi ödeyerek)  Y Ltd.Şti’de çalışmaya devam ettiği için, herhangi bir zamanda emekli olma gerekçesiyle işten ayrılırsa kıdem tazminatını alamaz.

Ömer Bey’in  1 yıldan fazla çalıştığı Y Ltd.Şti’den işveren tarafından işten çıkarılması veya haklı bir nedenle istifa etmesi durumunda yeniden biriken kıdem tazminatını almaya hak kazanacağı tabii bir durumdur.

Ömer Bey, emekli maaşını kestirerek,  Y Ltd.Şti’de çalışmaya başlasaydı, istediği bir zamanda emekli olma gerekçesiyle işten ayrılabilir ve yeniden biriken kıdem tazminatını alabilirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir