Alibaba.com hakkında

“Açıl susam açıl” ile Kırk Haramileri alt eden Ali Baba’dan esinlenrek isim verilmiş ve özellikle Çinli şirketlerin dünyaya online açılış kapısı olmuştur.

B2B modeliyle(yani şirketler arası ticaret) çalışır, ürün ve tedarikçi adedi bakımında dev boyuttadır. Buradan dünyaya satılmayan hemen hemen hiçbir şey yoktur. Öyle ki tercüman bile kiralanabilir.

Geliştirdikleri program sayesinde bir şey almak için siteye girdiğinizde, size 3-5 ürün daha satmayı başarabilen bir e-ticaret sitesidir.

Küçük boyutlu gönderilerini mektup zarfıyla gönderdiği için vergiden kaçınan bir e ticaret sitesidir.(Çünkü mektup vergiye tabi değildir)

Maliye bakanı Berat Albayrak, alibaba.com ve aliexpress.com’un 2018 yılında Türkiye’ye 26 milyon mektup gönderdiğini, mektupları açtıklarında(!) içinden vergisi ödenmeyen ticari mal çıktığını, bunları vergilendirmek için çalışmalar yürüttüklerini açıklamıştır.

Alibaba.com ticarette küreselleşmenin online boyutudur.

Alibaba.com’un ileride dünyayı hegemonyası altındaki tek bir pazar haline getirmesinden korkulmaktadır. Bu korkuya rağmen diğer ülke şirketleri buradan alışveriş yapmaktan avantajları nedeniyle vazgeçememektedir.

Yani Alibaba.com, düşmanı kırk haramileri ticari olarak kendine bağımlı hale getiren bir e ticaret girişimidir ve piyasa değeri milyar dolarlarla ifade edilmektedir..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir