Madencilerin fazla çalışma ücret oranında artış

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Maden işçilerinin zorunlu fazla çalışma ücreti, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 100’ü oranında artırılarak ödenecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “torba tasarı” üzerinde görüşmeler devam ediyor. Tasarının, “Yeraltında çalışan işçilere zorunlu hallerde olması kaydıyla, haftalık 36 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 50 artırılması suretiyle ödenir” şeklindeki madde, uzun süre tartışmaya neden oldu.

Muhalefet milletvekilleri, yüzde 50 oranının az olduğunu, bunun artırılması gerektiğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise söz konusu rakamın artırılmasının toplu iş sözleşmelerinin konusu olduğunu, bu oranın sözleşmelerde yüzde 200’e kadar da çıkarılabileceğini ifade etti. Çelik, zaten fazla mesai yaptırılmasının yasak olduğunu, bu çalışmaların yalnızca zorunlu hallerde gerçekleşebileceğini ifade etti.

Faruk Çelik ayrıca, söz konusu oranların çok fazla olması halinde bunun işçi için cazip hale geleceğine, işçiyi fazla çalışmaya yönlendirebileceğine dikkati çekti.

CHP ve BDP’li üyeler ise toplu iş sözleşmesinden yararlanan işçi sayının Türkiye’de çok az olduğunu, bu oranın kanunla belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Tartışmaların ardından kabul edilen önergeyle, maddedeki “Yeraltı işlerinde çalışan işçiler” ifadesi, “yeraltı maden işlerinde çalışan işçiler” olarak değiştirildi.  Fazla çalışma ücreti hesaplamasında belirlenen yüzde 50 oranı da yüzde 100’e yükseltildi.

Muhalefet milletvekilleri, yeraltında çalışan işçilerin, maddede yalnızca maden işçileriyle sınırlandırılmasına tepki göstererek, maddenin tüm yeraltı işlerinde çalışanları kapsamasını talep etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir