İşten ayrılan bir çalışan sağlıktan kaç gün sosyal güvence dahilinde yararlanır?

ڪےÇalışanlar.Netڪے

İşten ayrılan bir çalışan sağlıktan kaç gün sosyal güvence dahilinde yararlanır?

Genel Sağlık Sigortası sistemiyle sosyal güvence dahilinde, sağlık hizmeti almak kolaylaştırılmıştır. Bu kapsamda, memur, işçi ve esnaf (isteğe bağlı sigortalılar da dahil), son bir yıl içinde 30 gün prim ödemesi varsa her türlü sağlık yardımından yararlanabilmektedir.

4b’liler(eski bağ-kur’lular) ile isteğe bağlı sigortalılarda ek olarak prim ödeme şartı

4b’liler(eski bağ-kur’lular) ile isteğe bağlı sigortalıların Genel Sağlık Sigortası(GSS) kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için SGK`ya 4b’lilerin 60 günden fazla, isteğe bağlı sigortalıların ise hiç(son ay hariç) prim ve prime dair borçlarının bulunmaması gerekmektedir.

SSK`lı, Bağ-Kur`lu ve memurlar zorunlu sigorta kapsamından çıkarlarsa, çıkış tarihlerinden sonra 10 gün daha GSS kapsamında sağlık hizmetleri alabileceklerdir. Eğer son bir yılda 90 gün prim ödemesi varsa bu kez 10 gün değil toplam 100 gün daha ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.

5510 sayılı Kanuna göre; sigortalılığınızın başladığı tarihten itibaren, adınıza 30 gün prim yatırılmış olması şartıyla, eş ve çocuklarınız sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

İşsizlere işten ayrıldıktan sonra 10 gün süreyle sigortalılık statüsü devam etmekte ve sigortalılık niteliği bittikten sonra da son bir yıl içinde 90 gün prim ödemesi olanlar 3 ay daha sağlık yardımlarından yararlanabilmektedir.

İşsizlik sigortasından yararlananlar

Ayrıca işsizlik sigortasından yararlananlar ise ilave olarak işsizlik sigortasından yararlanmaya devam ettikleri sürece yine sağlık hakkından yararlanmaktadırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir