Memurun enflasyon farkı hesabında değişiklik

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Bugüne kadar her 6 ayda bir 6 aylık enflasyona göre enflasyon farkı alan memur, bundan böyle yıl sonlarında, 6 aylık değil yıllık enflasyonun yıllık kümülatif zammı aşması halinde fark alabilecek.

Memur ve memur emeklilerinin maaş ve aylıklarına yapılan zamların enflasyon karşısında erimesini önlemek amacıyla yıllardır uygulanan enflasyon farkının hesabında değişikliğe gidildi. Bugün Gazetesi’nin haberine göre, hükümet ile memur sendikaları arasında yapılan son toplu sözleşme görüşmelerinde karara bağlanan hesap değişikliği, 14 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete’de de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni hesap yöntemine göre yılın ilk yarısında enflasyon farkının hesabı eskisi gibi devam edecek. İkinci yarıyılda ise enflasyon farkı hesaplanırken hem enflasyon hem zamda 6 aylık değil, yıllık veriler esas alınacak.

12 aylık değişim önemli

Buna göre yılın ilk yarısında, halen uygulandığı gibi ilk 6 ayda gerçekleşen TÜFE’nin, ilk 6 ay için verilen zam oranını aşması halinde, ortaya çıkan fark temmuz maaşlarına aynen yansıtılacak. İkinci 6 aylık dönemdeki enflasyon farkı ise TÜFE’nin aralık ayından aralık ayına 12 aylık değişimi ile memura hem ocak hem de temmuzda verilen zamların kümülatif toplamı karşılaştırılarak hesaplanacak.

İlk uygulama 2015’te

Enflasyondaki yeni hesaplama yöntemi ilk olarak 2015 yılından itibaren yüzde 3 artı 3’lük zamlarla birlikte yürürlüğe girecek. 2014 yılında enflasyon farkı uygulanmayacağı için gelecek yıl memur herhangi bir enflasyon farkını zaten alamayacak. Gelecek yıl enflasyon farkı ödemesine sonradan karar verilmesinin de teknik olarak mümkün olmadığı belirtiliyor.

İlk 6 ayda avantaj olabilir

Mevcut enflasyon farkı hesaplama yönteminde, yıllık zam enflasyonun üzerinde gerçekleşse de memura ilave enflasyon farkı çıkabiliyor. Örneğin memura yüzde 3 artı 3 oranında zam verildiği bir yılın ilk 6 ayında enflasyon yüzde 2, ikinci 6 ayında ise yüzde 4 gerçekleştiğinde, ikinci 6 ayı için 1 puanlık enflasyon farkı çıkıyor. Buna karşılık yeni sistemde ise ikinci yarıyıl farkı hesaplanırken yüzde 3’lük zamla yüzde 4’lük enflasyon değil; yüzde 6,08’lik yıllık enflasyonla yüzde 6,09’luk yıllık kümülatif zam karşılaştırılacak. Bu karşılaştırmaya göre de ortaya enflasyon farkı çıkmayacak.

Enflasyon farkı hesabının değişmesi, özellikle yılın ilk 6 ayında enflasyonun yüksek oranlarda gerçekleşmesi durumunda memurun avantajına olacak. İkinci yarıyılda yükselen enflasyonlarda ise avantaj oluşmayacak.


kaynak:haber7.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir