Maliye, elektronik çapraz vergi denetimi yapacak.

Maliye, yılbaşından itibaren firmaların elektrik ve doğalgaz tüketim bilgilerini toplayıp çapraz vergi denetimi yapacak.

1 Ocak’tan itibaren vergi kaydı yaptırmayan hiç bir firma elektrik ve doğalgaz bağlatamayacak.

Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2013’ten itibaren tüm firmaların aylık elektrik ve doğalgaz tüketim bilgilerini toplamaya başlayacak. Elde edilecek tüketim bilgileri ile firmaların ödediği vergi tutarları çapraz denetimle karşılaştırılacak.

Önemli yükümlülük

Maliye, dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan tebliği ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) elektrik ve doğalgaz dağıtım lisansı almış tüm dağıtım şirketleri ile organize sanayi bölgelerinin (OSB) yöneticilerine önemli bir yükümlülük getirdi. Bu kişiler halen mevcut olan, yeni tesis edilen, değişen ya da kapanan tüm abonelerinin abone bilgileri ile tüketim bilgilerini 1 Ocak’tan itibaren Maliye’ye ortamda bildirmek zorunda olacak.

Kağıtla bildirim yasak

Tebliğe göre elektrik ve doğalgaz abonelerine ilişkin işyeri elektrik ve doğalgaz tüketim bilgileri, tüketim bilgilerinin okunduğu dönemi takip eden ayın 14’üncü günü saat 24.00’e kadar elektronik ortamda Maliye’ye gönderilecek. Aynı şekilde yeni tesis edilen, değişen veya kapanan aboneliklere ilişkin abone bilgileri de, yine ayın süre içerisinde bildirilecek. Maliye, elektronik ortam yerine kağıtla gönderilen belgeleri kabul etmeyecek.

Vergi kaydı olmayana gaz ve elektrik yok

Tebliğe göre 1 Ocak’tan itibaren vergi kaydı olmayan hiçbir firmaya elektrik ve doğalgaz verilmeyecek. Abone ve tüketim bilgilerini vermeyen, eksik ya da yanlış veren kuruluşların yöneticilerine 1170 liraya kadar para ve 3 aydan 10 yıla kadar hapis cezası kesilecek. Maliye, firmaların enerji tüketimi üzerinden üretimi hesaplayacak. Üretimle stok arasındaki farkı bulup gerçek satış rakamına, dolayısıyla ödenmesi gereken vergiye ulaşacak. Üretim ve satışı gizleyen firmalara yüklü vergi borçları çıkarılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir