6 aydır çalışmayan sözleşmeli personel kadroya alınmayacak

Hükümet, belediyelerde çalışan sözleşmeli personelin kadroya alınması için harekete geçti. Yerel yönetimlerde çalışan 18 bin 500 sözleşmelinin kadroya alınması planlanıyor.

Ancak bazı belediyelerin daha çok kişiyi kadroya aldırmak için sözleşmeli alımına hız verdiği belirtiliyor. Sözleşmeli eleman alabilmek için belediye meclisi kararı yeterli. Bazı belediye başkanlarının, özellikle yakın çevresindeki kişileri işe aldığı iddia ediliyor. Hükümet bu durumu önlemek için tarih sınırlaması koyacak. Kanunun çıktığı tarihten altı ay önce veya kadro sözünün verildiği tarih itibariyle sözleşmeli olanlar kadroya alınacak. Zaman sınırlamasını Bakanlar Kurulu belirleyecek.

Bakanlık, sözleşmelilere kadro için teknik hazırlığı sürdürürken belediyelerin de yoğun şekilde eleman almaya başladığı belirtiliyor. ‘Nasıl olsa belediye sözleşmelileri kadroya alınacak, sözleşmeli eleman alalım’ diyen çok sayıda belediye başkanı, belediye meclisi kararıyla eleman almaya başladı. Eleman alımında eş dost, akraba, yeğen gibi önceliklerin gözetildiği de belirtiliyor. Bu durum, kadroya alınacak kişi sayısının öngörülenin üzerine çıkmasına yol açmasının yanı sıra pek çok haksızlığa da neden oluyor. Bu gelişmeler üzerine Çalışma Bakanlığı, suistimalin önüne geçecek bir formül buldu. Belediye sözleşmelileri kadroya alınırken zaman sınırlaması konularak belli bir tarihten önce çalışanlar kadro kapsamında değerlendirilecek. Böylece kadro hakkının suistimal Seçimler öncesinde 200 bin sözleşmeli kadroya alınarak kamuda sözleşmeli çalışanın kalmaması amaçlanıyordu. Ancak aradan geçen sürede sözleşmeli personel kadroları yine şişti. Şu an itibarıyla kamudaki toplam sözleşmeli sayısı 156 bin oldu. Kadro hakkı kazanacak olan sözleşmeliler, pek çok ilave haktan yararlanacak. Çakılı görev yapan sözleşmeli personele tayin hakkı verilecek. Sözleşmelilerin kadroya geçmesiyle birlikte en önemli iyileşme, iş güvencesinde olacak. Her yıl sözleşme yenileyen memurlar, sözleşmelerinin uzatılmaması endişesinden kurtulacaklar. Böylece 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun getirdiği iş güvencesinden yararlanabilecekler. Halen pek çok alanda sözleşmeli ile kadrolu arasında farklar var. Örneğin sözleşmelilerin tayin hakkı, çeşitli kısıtlamalara tabi. Kadrolular için geçerli süt izni ve ücretsiz izin hakkı, sözleşmelilerde yok. Bütün bu farklar ortadan kalkacak.


kaynak:ZAMAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir