Yerleşim Yeri (İkametgah) Adres Değişikliği Nasıl Yapılır? İşte Püf Noktalar..

Yurtiçinde yerleşik vatandaşlar, yerleşim yeri (ikametgah) adres değişikliği bildirimlerini nüfus müdürlüklerine başvurarak yapabilecekleri gibi, şartlarının uygun olması durumunda e-devlet üzerinden de yapabilmektedirler.

E-DEVLET ÜZERİNDEN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRİMİ YAPMAK İÇİN TIKLAYIN…

E-DEVLET ÜZERİNDEN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRİMİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

Ancak yerleşim yeri (ikametgah) adresini değiştiren vatandaşların cezalık duruma düşmemeleri için 20 gün içinde bildirim yapmaları gerekmektedir.

Adres Bildiriminin Önemi

Vatandaşların bazı hak, yükümlülük ve sorumlulukları ile kurumların vatandaşlara dair görev ve yetkileri düzenlenirken, genellikle “yerleşim yeri” adresi dikkate alındığından, vatandaşların yerleşim yerini doğru olarak bildirmeleri son derece önem arz etmektedir.

Bildirilen yerleşim yeri (ikametgah) adresi, tebligat adresi olarak da kullanıldığından, tebligat ile ilgili mağduriyetler yaşanmaması için adres bildiriminin doğru yapılmadı önemli hale gelmektedir.

Yerleşim yeri (ikametgah) adresini bildirmek zorunluluk mu? Bildirim Yapmamanın Cezası Var mı?

Adres bildirimi bir yükümlülüktür. Bildirimin kim tarafından, nereye, nasıl ve ne zaman yapılacağı 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50’nci maddesiyle düzenlenmiştir.

Adres değişikliği bildirimini 20 iş günü içerisinde yapmayanlara, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50’nci maddesine göre, 128,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Adres Bildirimi Yapmak Kimlerin Sorumluluğunda

Yerleşim yeri ve diğer adresi aynı olan (işlem anında aynı adreste kayıtlı bulunan) ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres değişikliği bildiriminde bulunabilirler.

Vekâletname ibraz edenler de kişilerin adresleri ile ilgili bildirimde bulunabilirler.

Çocukların ve kısıtlıların adresleri veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması hâlinde, çocuğun büyük ana, büyük baba, ergin olan kardeşleri veya çocuğu yanında bulunduranlar tarafından bildirilir.

Huzurevi, yetiştirme yurdu, cezaevi, öğrenci yurdu gibi yerlerde kalanların adres bildirimleri ilgili kurum yetkililerince yapılır.

Bildirim yapamayacak durumda olan kimsesizlerin adres bildirimi muhtarlar tarafından yapılır.

Nüfus müdürlüğüne yapılan başvuru sonucu, adres bildirimi işlemi için yetki verilen kişiler, yetki aldıkları kişi(ler) adına adres değişikliği bildirimi yapabilirler.

Oturan Kaydı Bulunan Adrese (Dolu Konuta) Adres Bildirimi Nasıl Yapılır?

Oturan kaydı bulunan adrese (dolu konuta) adres bildiriminde, kişinin bildirimi yeterli görülmez ve bildirimi teyit edici belgeler istenir.

Elektrik, su, doğalgaz, sabit telefon, sabit internet gibi adrese tahsis edilmiş aboneliklerden birine ait abonelik sözleşmesi veya faturası bildirimi teyit edici belgelerdir.

Gerektiğinde, müstakil konut sahibi, site veya apartman yönetimi, lojman idaresi sorumlusu veya muhtar tarafından imzalanmış belgeler de istenebilir.

Dolu konuta adres taşıma işlemi, mevcut durumda, e-Devlet’ten gerçekleştirilememektedir.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların adres değişikliği bildirimi

Adres bildiriminde bulunacak yurtdışında yaşayan vatandaşların adres bildirimlerini bulundukları yerin konsolosluğuna yapması gerekmektedir.

Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi Nereden Alınabilir?

Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi ilçe nüfus müdürlükleri, Kimlik Paylaşımı Sistemine bağlanan muhtarlıklar veya www.turkiye.gov.tr’den temin edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir