Site icon Çalışanlar.Net

Resmi Tatillerde Tam Gün Çalışmayan İşçinin Ücreti

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, resmi tatil günlerinde bir saat dahi yapılan çalışmanın karşılığında tam yevmiye ödenmesi gerektiğine hükmetti.

Resmi tatil günlerinde çalıştırılmasına rağmen ücretinin eksik ödendiğini iddia ederek dava açan bir işçinin dosyasına bakan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı.

Resmi tatil günlerinde bir saat dahi çalıştırılan işçiye tam gün ücret ödemesi gerektiğine, ayrıca yerel mahkemenin ödenecek ücretin brüt mü net mi olduğunu kararında belirtmemesi üzerine, hükmün infazında karışıklığa neden olmaması için, bunun kararda belirtilmesi gerektiğine hükmetti.

Kararda aşağıdaki ifadelere yer verildi:

“İş Kanunu’nun 47. maddesindeki açık düzenleme karşısında ulusal bayram genel tatillerde çalıştığı anlaşılan davacının çalıştığı her bir ulusal bayram genel tatil günü için ilave 1 yevmiyeye (aylık maktu ücret/30) daha hak kazandığı gözden kaçırılmıştır. Hesaplamanın çalışılan saat üzerinden yapılması hatalıdır. İşçi ulusal bayram-genel tatil günlerinde 1 saat dahi çalışsa tam yevmiyeye hak kazanır. Hüküm altına alınan alacakların net mi yoksa brüt mü olduğunun hükümde belirtilmemesinin infazda tereddüte yol açacağı düşünülmemesi de hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.”

Exit mobile version