Site icon Çalışanlar.Net

Emekliliği Hak Eden Kamu Çalışanının Emeklilik İşlemleri ve Püf Noktalar

Emekliliği hak eden kamu çalışanın, emeklilik dilekçesini, maaş zam dönemleri olan Ocak ve Temmuz aylarından birinde işleme girecek şekilde vermesi emekli ikramiyesi ve zamlardan faydalanma açısından menfaatine olacaktır.

Bunun için kamu çalışanı, Ocak ayından geçerli emekli olmak isterse, 16 Aralık-1 Ocak tarihleri arasında; öte yandan, Temmuz ayından geçerli emekli olmak isterse, 16 Haziran -1 Temmuz tarihleri arasında emeklilik başvurusunu yapması gerekmektedir.

Emeklilik geçerlilik tarihinden önceki 15 günlük sürede hangi günde dilekçe verilirse verilsin aynı sonucu doğuracaktır.

Bunun nedeni şu şekilde izah edilebilir:

Her ayın 15’inde maaşını alan devlet memurunun ayın 15’inde SGK emeklilik kesintileri yapılmaktadır. Yapılan emeklilik kesintisi ise bir sonraki ayın 14’üne kadar olan dönemi kapsar. Bir başka deyişle 15 Aralık maaşını alan bir memur, 16 Aralık’ta veya 1 Ocak’ta emekli olmak istediğinde, bu memurun hizmet süresi 14 Ocak tarihine kadar sayılır. Bu hizmet sayılması da memurun 15 Ocak tarihine kadar yapılan zamlardan da yararlanmasını sağlar. Ancak memur 14 Aralık ve daha önceki aylarda emekli olursa, Ocak ayındaki zamlardan yararlanamaz.

Emeklilik Dilekçesi Nereye Verilmeli

Emeklilik koşullarını sağlayan kamu çalışanı, dilekçe ile görev yaptığı birime başvurur.

Bunun üzerine, kamu çalışanının özlük işleriyle ilgilenen kurumu, (İnsan Kaynakları Müdürlüğü ya da Personel Daire Başkanlığı) ilgili kamu çalışanının dilekçesini işleme koyar.

Kişinin özlük dosyası incelenir. Eğer varsa (SSK-Bağ-Kur) Hizmet birleştirme işlemi yapılır ve ilgiliden emeklilik için gerekli olan belgeler istenir.

Emeklilik İçin Teslim Edilmesi Gereken Evraklar Listesi:

Emeklilik Onay Belgesi

İlgili kamu çalışanının Emeklilik Onay Belgesi, üst makamın(Rektörlük, Başkanlık, Genel Müdürlük, İl Müdürlüğü gibi) onayıyla hazırlanır.

Emekli olacak kamu çalışanının emeklilik fişlerinin düzenlenebilmesi için Onay Belgesinin bir örneği Personel işleri ile ilgili daireye iletilir.

İşten Ayrılma Belgesi

Gerekli belgeler düzenlenerek imzalanmasının ardından, emekli olacak kamu çalışanı, emekli olacağı günden bir gün önce, personel işleri ile ilgili daireden İşten Ayrılma Belgesini alarak ilgili birimlere onaylattıktan sonra kurum kimliğini Ayrılma Belgesi ile personel işleri ile ilgili daireye teslim eder.

Emeklilikle ilgili onay süreci tamamlanan evrak, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığına gönderilmesi ile emeklilik işlemleri tamamlanmış olur.

Exit mobile version