Site icon Çalışanlar.Net

18 Yaşından Önceki Çalışma, Kamu Çalışanın Emekliliğine Katkı Sağlar mı?

18 yaşından önce prim ödeyerek çalışmak, İş Kanununa göre mümkün bulunmaktadır.

Ancak, ödenen SGK primleri, 2008 yılı Ekim ayından önce göreve başlayan kamu çalışanı için emeklilikte dikkate alınırken, sonraki dönemde işe başlayan kamu çalışanı için emekliliğe etki etmemektedir.

2008 yılı Ekim ayından önce göreve başlayan kamu çalışanı 5434 sayılı Kanuna tabi olarak çalışmakta ve bunları açısından, memurluktan önce geçen işçi statüsündeki çalışmalarının hangi yaşlarda geçtiğinin önemi yoktur.

İşçi olarak çalışırken Sosyal Güvenlik Kurumuna tüm sigorta kollarına tabi primleri yatırılmış ise, bu kişinin 18 yaş altı da olsa bu şekilde geçen hizmetleri bütünleşir ve memur statüsünden emekli olurken toplam hizmetlerine dahil edilir.

İşçilik dışında, memurlukta 18 yaş altında geçen hizmetlerin kabulü için kaza-i rüşt şartı aranır.

Ancak, 2008 yılı Ekim ayından sonra göreve başlayan kamu çalışanı, 5510 sayılı Kanuna tabi olarak çalıştığından, değerlendirme de bu kanuna göre yapılmalıdır.

5510 sayılı Kanunda sigortalı sayılma 18 yaşını doldurmayla başlamakta, 18 yaşını doldurmayanlar bu Kanunda sigortalı sayılmamaktadır. Ancak, bunun istisnası kaza-i rüşt kararı bulunanlardır.

Kaza-i rüşt kararı olmaksızın 18 yaşından önce geçen çalışma süreleri, hizmet olarak kabul edilmemektedir.

Exit mobile version