Site icon Çalışanlar.Net

Kredi İçin Yaptırılan Hayat Sigortası Primleri E-devlet Üzerinden İade Alınabilir mi?

Bankalardan konut ya da ihtiyaç kredisi kullanırken yaptırılan hayat sigortası için ödenen poliçe prim tutarlarının iadesi için e-devlet üzerinden talep oluşturmak mümkün.

Reyonnet keyifli okumalar diler..

Bankalardan kredi çekerken yaptırılan hayat sigortası primlerini e-Devlet üzerinden başvuru yapıp geri alabilme mümkün olabilir.

Çekmiş olduğu kredi devam eden ve hayat sigortası yürürlükte olan kişiler, www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden başvuru yaparak hayat sigortası poliçesinin iptaline ve priminin de verdiği hesap numarasına yatmasını talep edebiliyor.

Ancak, hayat sigortasının iptal edilmesi ve ücretinin iade alınmasıyla birlikte vefat durumunda kalan borçlar mirasçılara yansıyacaktır.

Bundan dolayı sigortalının dikkat ederek işlemi gerçekleştirmesi, vefatı durumunda geride borç bırakmamak adına sigortanın devam etmesi menfaatine olabilir.

Kredi vadesinin sonlarına doğru hayat sigortasının iptalinin istenmesi bu durumda daha doğru olabilir.

Çekilen krediye istemsiz yapılan hayat sigortası ortadan kalkacak olduğu için, riski artan bankanın kredi koşullarını güncellemesi söz konusu olabilir.

İŞLEM ADIMLARI

E-devlet (turkiye.gov.tr)’te giriş yapıldıktan sonra arama kısmına “Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama” yazılıp gelen ekranda hayat sigortaları kontrol edilir. Her hayat sigortasının yanında “Detaylı Bilgi” yazar ve bu yazıya tıklanır. Gelen ekranda “Poliçe Durum” kısmında “Yürürlükte” yazıyorsa hayat sigortası primi iade alınabilir. Aksi durumda, hayat sigortası primini iade alınamaz.

Bu ekrandan sigorta şirketi, poliçe ya da sözleşme numarası bir kenara not edilir.

BAŞVURU

Turkiye.gov.tr’de arama kısmına “Sigortacılık ve Özel Emeklilik Şikayet Başvuru ve Takibi” yazılır ve sağ üst köşede “Yeni Başvuru” sekmesine tıklanır. Çıkan rehber alt taraftan onaylanarak diğer adıma geçip başvuruya devam edilir.

Başvuru bilgileri kısmına mail adresi, telefon numarası yazıldıktan sonra “Başvuru Konusu”nu “Hayat” olarak seçip alt tarafta yer alan “İlgili Kurum” kısmında sigorta şirketini işaretleyip bir alt kısma da “Poliçe/Sözleşme numarasını” ekleyerek “Başvuru metni” kısmına da “../../…. tarihinde … Bankası’ndan çektiğim krediyle beraber şahsıma imzalatılan … poliçe numaralı … Sigorta Şirketi’ne ait sigorta poliçesinin Iptal ve tutarının TR … IBAN numarasına yatırılmasını talep ederim.” yazılması gerekiyor.

Eğer hayat sigortasına ilişkin daha önceden yargı süreci oluşmadıysa “Yasal Süreç Durumu” kısmı “Hayır” olarak işaretlendikten sonra başvuru tamamlanmış olur.

Başvuru işlemini tamamladıktan sonra kontrol sağlamak için Turkiye.gov.tr adresindeki arama kısmına “Sigortacılık ve Özel Emeklilik Şikayet Başvuru ve Takibi” yazılıp başvuru durumu takip edilebilir..

_____

Güncelleme:02.09.2022

Exit mobile version