Site icon Çalışanlar.Net

Kamu Çalışanına İlave Yüzde 2,5 zam refah artışı değil

Kamu çalışanları için Ocak/2022’de uygulanacak %5 zam oranı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile % 7,50 a çekilmişti. Ancak, meclise sunulan kanun teklifine göre, yapılan %2,5 ‘luk zammın refah payı olmadığı, Temmuz/2022’de yapılacak enflasyon farkı ödemesinin öne çekilmesinden ibaret olduğu ortaya çıktı.

Hazine ve Maliye bakanlığı, memur maaş katsayılarını yayınladı. Yayınlanan memur maaş katsayılarında memura yapılan %2,5’luk ek zammın etkisinin yer almadığı görüldü.

Bunun gerekçesi olarak, konu ile ilgili yasal düzenlemenin henüz yapılmaması gösterildi.

Hazine ve Baliye Bakanlığınca yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Diğer taraftan, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında 1/1/2022 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 2,5 oranında ilave artış yapılacağı açıklanmıştır. Söz konusu artışa ilişkin Kanun Teklifinin görüşmelerine Türkiye Büyük Millet Meclisinde başlanacak olup, Teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilmesi halinde Resmi Gazetede yayımlanmasını müteakip 1/1/2022-30/6/2022 döneminde geçerli olmak üzere uygulanacak katsayılar, sözleşme ücreti artış oranları ve ücret tavanları ile ortalama ücret toplamı üst sınırı söz konusu artışı da yansıtacak şekilde Bakanlığımızca yeniden belirlenerek duyurulacaktır.”

Maaş Katsayı Genelgesi ile kamuda maaşların enflasyon farkı ve yüzde 5 toplu sözleşme zammı ile birlikte yüzde 27,9 oranında artırıldığı görüldü. Yüzde 2,5’lik zam ise Meclis’ten yasalaştıktan sonra ilave edilecek.

İLAVE %2,5 ZAM REFAH PAYI MI YOKSA TEMMUZ/2022’DE VERİLECEK ENFLASYON FARKININ ÖNE ÇEKİLMESİ Mİ?

Memurlar.net, yasa tasarısının bu haliyle yasalaşması durumunda, yapılan %2,5’luk zammın refah payı olmadığını takipçilerine duyurdu.

Meclis’te yer alan kanun teklifinde yılın ilk altı aylık diliminde enflasyon farkı için de geçerli olacak olan rakam yüzde 5’ten yüzde 7,5’e çıkartılıyor. Böylece, enflasyon, yılın ilk yarısı için yüzde 7,5’i aşarsa, aşan kısım için kamu çalışanlarına enflasyon farkı ödenecek.

Böylelikle, ülkede %30’larda devam eden enflasyon nedeniyle, %2,5’lik zam hiç verilmeseydi bile, memur 2022 yılının ilk yarısında %15’lerde gerçekleşmesi beklenen enflasyon ile zaten söz konusu bu zammı Temmuz/2022’de enflasyon farkı olarak alabilecekti.

Yapılacak düzenleme ile Temmuz/2022’de ödenecek enflasyon farkı öne çekilmiş oluyor.

%2,5’lik ilave zammın refah payına dönüşmesi için ne yapılmalı?

Hükümet, konuyla ilgili kanun teklifinde 2022 yılının Temmuz ayında ödenecek enflasyon farkı için, 2022 yılı ilk yarı enflasyon oranını yüzde 5’ten yüksek çıkma şartını, yüzde 7,5’ten fazla çıkma olarak değiştiriyor. 

Yüzde 2,5’lik farkın refah payına dönüşmesi için hükümetin bu düzenlemeyi yapmaması enflasyon farkını %5’e göre ödemesi gerekiyor.

Exit mobile version