Site icon Çalışanlar.Net

İnternetten Alışverişte Keyfi İade Dönemi Sona Eriyor

Ticaret Bakanlığı, 23 Ağustos 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımladığı Yönetmelik değişikliği ile internetten yapılan alışverişlerde, kusursuz ürün teslimlerinde keyfi iadenin önüne geçebilmek amacıyla, iade edilen ürünün kargo bedelini ödeme yükümlülüğünü tüketiciye yükledi.

Artık tüketici, sipariş ettiği ürünü, kusursuz çıkmasına rağmen, “beğenmedim, vazgeçtim, kararımı değiştirdim..” gibi gerekçelerle iade etmek isterse, kargo bedelini kendisi ödeyecek.

Düzenlemenin beklenen bir gelişme olduğunu değerlendiren Reyonnet.com yetkilisi Hasan YATĞIN, “e-ticaretin önündeki yıpratıcı bir engel kaldırılmış oldu” dedi.

Reyonnet yetkilisi, bu durumun e-ticaret işletmeleri tarafından suistimal edilmemesi gereken çok hassas bir konu olduğunu, görseldeki üründen farklı ya da kusurlu bir ürün teslim alan e-ticaret müşterisinin, herhangi bir bedel ödemeden iade hakkının her zaman saklı olduğunu bildirdi.

Reyonnet yetkilisi, yürüttükleri e-ticaret faaliyetinde, kusursuz ürün teslimlerinde keyfi iade ile çok nadiren karşılaştıklarını, ancak e-ticaret kültürünün sağlıklı gelişimi için keyifiliklerin önüne geçmenin bir gereklilik olduğunu kaydetti.

Öte yandan yapılan yeni değişikliklere göre, 1 Ekim 2022 tarihinden sonra, tüketiciler artık kayıt ve tescil zorunluluğu bulunan insansız hava araçları, cep telefonu, akıllı saat, tablet, bilgisayarlar ve canlı müzayedede açık artırma yoluyla akdedilen sözleşmelerde cayma hakkından faydalanamayacak.

Ancak ürünlerde sorun çıkarsa, bu ürünlerin iadesinde engel çıkmayacak.

İadenin kargoya verilmesinde süre sınırı 14 güne çıktı.

İade durumunda kart limitleri tek seferde iade edilecek:

Ürün ödemesinin kredi kartı ile yapılması durumunda kart sağlayıcıları, artık satıcı, sağlayıcı veya aracı hizmet sağlayıcı tarafından aktarılan tutarı, kendilerine ulaşmasını takiben kart sahibinin kullanılabilir limitine tek seferde ilave etmekle yükümlü tutulacak.

Kredi kartına ilişkin bu düzenleme, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek.

Exit mobile version