Site icon Çalışanlar.Net

İnternetten satış (e-ticaret) basit usul olur mu?

İnternetten ticari mal(emtia) alım satım (e-ticaret) işi ile uğraşan mükellefler, basit usul mükellef olamamakta, vergi daireleri e-ticaret faaliyetinde bulunan mükellefleri gerçek usulde vergilendirmeye tabi tutmaktadır. Ancak esnaf muaflığından yararlanıp da belli bir sınıra kadar internetten satış yapanlar istisna.

!!!Bu haberimiz güncelliğini yitirmiştir. Basit usul mükelleflere internetten satış imkanı getirilmiştir. Detaylar için TIKLAYIN..!!!

Vergi daireleri internetten satış yapan mükelleflerin basit usulde mükellef olmasına izin vermemektedir. Vergi mevzuatında e-ticaretin gerçek usulde vergilendirileceğine dair açık bir hüküm bulunmamasına karşın, ilgili mevzuatın yorumlanmasıyla e-ticaret ile uğraşan ya da faaliyetleri arasına e-ticareti eklettiren mükelleflerin basit usulde vergilendirilemeyeceği sonucu çıkmaktadır.

Şöyle ki, 95/6430 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile İstanbul, Ankara, İzmir.. gibi bazı büyükşehirlerde ticari mal(emtia) alım satımı işi ile uğraşanların basit usulde vergilendirilme imkanı kaldırılmıştır.

Yani, ülkenin büyükşehirlerinden bazılarında basit usulde vergilendirme imkanı yokken, diğer bazı büyükşehirlerde ve büyük şehir olmayan bütün illerde, basit usulde vergilendirilme imkanı bulunmaktadır.

İnternetten satış, basit usul olma kapsamı dışına çıkarılan büyükşehirleri de kapsamaktadır. Yani internetten satış yapan bir mükellef, basit usul kapsamı dışındaki illerde yer alan müşterilerine de satış yapma imkânına sahiptir. Bu durum, basit usul olma şartını ihlal etme olarak değerlendirilmektedir.

Bu nedenle, vergi daireleri, e-ticaret işi ile iştigal eden mükelleflere gerçek usulde mükellefiyet tesis etmektedir.

İSTİSNA

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9.Maddesine göre esnaf muaflığından yararlanıp da internetten satış yapanlar, satışları belirlenen miktarı aşmaması şartıyla, gerçek usulde vergilendirilmezler. Esnaf muaflığından yararlanmaya devam edebilirler.

Esnaf Muaflığından Yararlananların İnternetten Satış Limitini öğrenmek için tıklayın..

Exit mobile version