Doğum borçlanması nasıl yapılır, kimler doğum borçlanması yapabilir?

Borçlanma yapılacak doğum(lar)dan önce sigortalılık girişi olan çalışanlar, en fazla 3 doğum nedeniyle (her bir doğum için 2 yıl olmak üzere), toplamda 6 yıl süre(2.760 gün) için doğum borçlanması yapabilir. Doğum borçlanması, sigortalının sigortalılık başlangıcını (ilk girişini) öne çekmez, ancak sigortalıya prim günü kazandırır.

Yaptıkları doğum nedeniyle, çalışma hayatının belli bir süre dışında kalan kadınlara, çalışamadıkları bu süreler için borçlanarak prim günü kazanma imkanı getirilmiştir. Bu borçlanma biçimine “doğum borçlanması” denmektedir.

 Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir?

Sigortalı kadının yaptığı doğum/doğumlar (3 doğuma kadar) nedeniyle her bir doğumdan sonra çalışamadığı iki yıllık süreyi borçlanabilmesi için bazı şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar aşağıya sıralanmıştır.

•Hizmet akdi kapsamında çalışanlar için (tarım işçileri, eski SSK’lı işçiler, 5510 sayılı Kanuna göre 4/a’lı çalışan) borçlanma yapılacak doğum(lar)dan önce, sigortalılıklarının tescil edilmiş ve adına prim bildirilmiş/tahakkuk etmiş olması,

•Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma kapsamında olan sigortalılar için (isteğe bağlı bağkurlu ile eski bağkurlu çalışanlar, tarımda kendi ad ve hesabına çalışanlar, 5510 sayılı Kanuna göre 4/b’li kendi nam ve hesabına(bağkurlu) çalışanlar) prim ödenip ödenmediğine bakılmaksızın, borçlanma yapılacak doğum(lar)dan önce, sigortalılıklarının tescil edilmiş/tahakkuk etmiş olması,

•Kamu çalışanları için (eski emekli sandığı çalışanları, 5510 sayılı Kanuna göre 4/c’li kamu çalışanları) borçlanma yapılacak doğum(lar)dan önce, sigortalılıklarının tescil edilmiş olması

•Doğumdan sonra borçlanılacak süre için adına prim ödenmemesi(Prim ödenmiş süreler borçlanılacak süreden düşülerek kalan süre borçlandırılacaktır),

•Borçlanacağı sürede çocuğunun yaşaması.

Kimler doğum borçlanması yapabilir?

•Tarım işçileri, eski SSK’lı çalışanlar, 5510 sayılı Kanuna göre 4/a’lı çalışanlar ( Yani hizmet akdine bağlı çalışan kadınlar)

•İsteğe bağlı bağkurlu ile eski bağkurlu çalışanlar, tarımda kendi nam ve hesabına çalışanlar, 5510 sayılı Kanuna göre 4/b’li kendi nam ve hesabına(bağkurlu) çalışanlar(Yani kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan kadınlar)

•Eski emekli sandığı çalışanları, 5510 sayılı Kanuna göre 4/c’li kamu çalışanları (Yani kamu görevi nedeniyle sigortalı sayılan kadınlar).

Doğum Borçlanması için Nereye, Nasıl Başvuru Yapılır?

Kamu çalışanları hariç diğer çalışanların hepsi, doğum borçlanması yapabilmek için en son çalışma/hizmetlerinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunabilirler.

Kamu çalışanları, “SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma talep dilekçesiyle veya e-devlet kanalıyla başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabileceklerdir.

Doğum borçlanması yapacak sigortalıdan herhangi bir belge talep edilmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir