Yurtdışı çıkış harcı nasıl ödenir?

Yurtdışı çıkış harcını vergi ilgili vergi dairelerinde açılan veznelerden ödeyebileceğiniz gibi, internet üzerinden de ödemek mümkündür.

İnteraktif Vergi Dairesi WEB uygulamasına https://ivd.gib.gov.tr adresinden erişebilir ve ana sayfada yer alan “Hızlı Ödeme” bölümünde “Yurt Dışına Çıkış Harcı Ödeme” menüsü aracılığıyla yurt dışına çıkış harcınızı elektronik ortamda ödeyebilirsiniz.

Ayrıca, İnteraktif  Vergi Dairesi uygulamasını Android veya IOS işletimine sahip cep telefonu veya tabletlere kurarak CEP TELEFONU veya TABLET’iniz üzerinden uygulama aracılığı ile YURTDIŞINA ÇIKIŞ HARCI’nızı ödeyebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sayfası üzerinden aşağıdaki bilgilendirme notu paylaşılmıştır:

“Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkışlarda, harcın ödenmesine ilişkin denetim, çıkış kapılarında görevli emniyet mensuplarınca yapılmakta olup, yurt dışına çıkış harcı ödemenizi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapmanız durumunda, ödemeniz elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğüne aktarılacağından, çıkış kapılarında görevli memura makbuz, dekont veya pul gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.

Yapılacak harç ödemesinin Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkacak kişi adına yapılması gerekmektedir.

Yurt Dışına Çıkış Harcının Emniyet Genel Müdürlüğüne Aktarılıp Aktarılmadığın Sorgulanması:

Yurt dışına çıkış harcınızın Emniyet Genel Müdürlüğüne aktarımı anlık olarak yapılmakta olup, ödeme bilginizin Emniyet Bilgi İşlem Sistemine aktarılıp aktarılmadığını ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden, Kullanıcı Girişi kısmına T.C. Kimlik No/Vergi No/Kullanıcı Kodu ve şifre bilgisi alanlarını (şifreniz yok ise Kayıt Ol ekranından anında şifre alabilir veya e-Devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.) doldurarak İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaptıktan sonra “ÖDEME VE BORÇ İŞLEMLERİ/Yurt Dışına Çıkış Harcı Sorgulama” menüsü aracılığıyla kontrol edebilirsiniz.

Yurt dışına çıkış harcı sorgulama alanı ile diğer aile bireylerinin de sorgulanabilmesi mümkündür. Sorgulama işlemi için T.C. kimlik numarası, ad, soyad ve ödeme tarihi alanında ay ve yıl bilgileri doldurularak “SORGULA” butonu tıklandıktan sonra aile bireylere ait ödemelerin Emniyet Genel Müdürlüğüne aktarılıp aktarılmadığı kontrol edilebilir.

“Sorgulama Sonuç” sayfasıyla ödeme tarihi, ödenen miktar, aktarım zamanı, aktarım durum bilgilerine ulaşılabilmektedir. Sayfada yer alan sorgula butonu ile ödemenin kullanılıp kullanılmadığı kontrol edilebilecektir.

Bankalarla yapılan mutabakat nedeniyle 22:00 ile 02:00 saatleri arasında İnteraktif Vergi Dairesi uygulamaları üzerinden ödeme yapılamadığından harç ödemesinde bulunacak vatandaşlarımızın bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.

İnteraktif Vergi Dairesine ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir