Site icon Çalışanlar.Net

Etno hakkında

Etno eski Yunancada “ethno” kelimesinden esinlenerek Türkçe yazılmış kelimedir. Bu kelimenin anlamı, halktır ancak bu kelime öteki halkları tanımlamak için kullanılmaktadır. Günümüzde hala “etnik”(ethnic) şeklinde kullanılmaktadır. Ayrıca “etnoloji”(ethnology) bilim dalı, bu kelimeden türetilmiş bir kelimeyle kendine isim bulmuştur.

“Etnospor” etkinlikleriyle yeniden gündeme gelen kelime, söz konusu bu spor faaliyetlerinden amaçlanan ile çeliştiği için eleştirilmektedir.

Etnospor’da amaçlanan bizim atalarımızın sporu ise, kullanılan “etno” kelimesi yanlıştır. Öte yandan atalarımızın değil de öteki milletlerin sporları kasdediliyorsa, kullanım doğrudur.

Ancak etnospor etkinliklerinde buz gibi atalarımızın sporları tekrar gün yüzüne çıkartıldığı için “etnospor” yanlış bir kullanım olmuştur.

Oysa etnospor yerine, “spornasyonel” uygun bir kullanım olabilirdi.

Galatı meşhur lugatı sahihten evladır(herkesçe bilinen yanlış, kitapta yazan doğrudan iyidir) kaidesince bu yanlış kullanım benimsenirse, yanlış da olsa etnospor kelime kültür hazinemize girmiş olacaktır.

Exit mobile version