Site icon Çalışanlar.Net

Kamu Çalışanının Sendika İzninin Şartları ve Süresi

Kamu görevlilerinden hangilerinin ne kadar süre ile sendika izni kullanabileceği, 4688 sayılı Kanunda belirlenmiştir.

Sendika izni kullanma hakkı, sendikaların yönetim kurulu üyeleri ile sendikaların il, ilçe ve işyeri temsilcilerine günlük/saatlik izin kullanma şeklinde tanınmıştır.

Sendika veya konfederasyonu ilk genel kurula kadar sevk ve idare edecek yönetim kurulu üyeleri ile genel kurulda yönetim kuruluna seçilenler ve sendika şube yönetim kurulu üyeleri, talep ederlerse bu görevleri süresince aylıksız izinli sayılırlar.

Sendika veya konfederasyonu ilk genel kurula kadar sevk ve idare edecek yönetim kurulu üyeleri ile genel kurulda yönetim kuruluna seçilenler ve sendika şube yönetim kurulu üyeleri, görevleri süresince aylıksız izin hakkı talep etmezlerse, kurumlarındaki görevlerine devam ederek(ilgili sendika için aranan üye şartını taşımaları şartıyla) haftada 1 gün süreyle sendikal izinli sayılırlar.

-İşyerinde kamu görevlilerini en çok üye kaydetmiş sendikanın iş yeri temsilciliğine seçilenler (temsilci sayısı işyerindeki kamu görevlisi sayısına göre değişiyor), haftada 4 saat süreyle, sendikal izinli sayılırlar.

Uygulamada, sendikal izin hakkına sahip kamu çalışanları, iş ve işlemlerin aksamaması için sendikal iznini, haftanın hangi günü/saatinde kullanacağını önceden kurumuna bildirerek kullanmaktadır.

Exit mobile version