Site icon Çalışanlar.Net

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ne istiyor?

Emeklilik için yaş şartı hariç, diğer bütün şartları yerine getirmiş sigortalılara emeklilikte yaşa takınlar(EYT) deniyor. EYT büyük bir kitleyi temsil ediyor ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği(EYTSYDD) adı altında örgütlenmiş bulunuyorlar.

Yakın zamanda dernek, yaptığı faaliyetlerde adından çokça bahsettirmeyi başardı. Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde eylemler yapan EYT mağdurları, Cumhurbaşkanından yeni yasama yılında kendileriyle ilgili bir düzenleme bekliyor.

EYT mağdurları kendilerine önderilen başka ülkelerdeki hiç bir modeli kabul etmiyor. Onların tek istedikleri şey 1999 yılından önceki haklarının geri verilmesi. Dernekleri vasıtasıyla sesini duyurmaya çalışan EYT mağdurları, kanunların geriye dönük uygulanmasının Anayasa’ya aykırı olduğumdan bahisle, kazanılmış haklarını geri istiyorlar.

Peki, Neydi EYT’nin Kazanılmış Hakları?

1999 tarihinden önce SSK’lı olan sigortalıların emekli olabilmeleri için

Yani, emeklilik için yaş şartı aranmıyordu. Ancak 1999’un Eylül ayında sosyal güvenlik sisteminde büyük bir değişiklik yapıldı ve sigortalılık süresi, prim gün sayısına ek olarak emeklilik için bir de yaş şartı getirildi. Buna göre de emekli olabilmek için emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlar için 58, erkek çalışanlar içinse 60’a çekildi ve prim gün sayısı da 7 bin güne çıkarıldı. Daha açık bir anlatımla bir gecede yapılan değişiklikle emeklilik koşuluna yaş şartı eklendi.

Geçtiğimiz günlerde, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticilerinin (EYTSYDD)Cumhurbaşkanlığı’nda,  Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili Vedat Bilgin ile yaptığı görüşme, konuyu yeniden gündeme taşıdı.

Görüşmeye EYTYSDD adına Başkan Gönül Boran Özüpak ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Dernek yönetimi, mağdurların sorunlarını ve taleplerini Bilgin’e aktardı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla EYT sorununun çözümü konusunda bir çalışma başlatıldığının kendilerine açıklandığını kaydeden Özüpak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bilgin, konuyu bizzat Cumhurbaşkanımızın kendilerine yönlendirdiğini aktardı. Cumhurbaşkanımız, ‘Bunun aşamaları nedir, nasıl çözülür, maliyeti nedir?’ gibi bir çalışma istemiş. Kendisi de görüşmemize ilişkin Cumhurbaşkanımıza bilgi verecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yıllık açığı, sgk primlerine devlet desteğine rağmen, 30 milyar TL’yi aşmış iken, önümüzdeki günlerde EYT konusunda nasıl bir düzenleme yapılacağı merakla bekleniyor.

Exit mobile version