Site icon Çalışanlar.Net

Kamu çalışanı emeklilik hakkını hangi durumlarda kaybeder?

Devlet memurlarının emeklilik hakları “5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu” ve “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” ile düzenlenmiştir.

Bu düzenlemelere göre, 1 Ekim 2008 öncesinde 5434 sayılı Kanuna tabi bir göreve başlamış olan Devlet memurları hakkında 5434 sayılı Kanun (ve mülga hükümleri); söz konusu tarihten sonra göreve başlayan memurlar hakkında ise 5510 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde emeklilik işlemleri yürütülmektedir. Ayrıca bu düzenlemelerde, memurların emeklilik haklarının ortadan kalkacağı durumlara da yer almaktadır.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa tabi olanların emeklilik hakkı kaybının sebepleri

Emekli Sandığı iştirakçilerinin hangi hallerde emeklilik hakkını kaybedecekleri 5434 sayılı Kanunda (mülga 92 nci madde)  belirtilmiş ve ilgili madde, mülga olmasına rağmen 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesine istinaden ilgililer hakkında hüküm ifade etmeyi sürdürmektedir.

Buna göre, Devlet memurlarına 5434 sayılı Kanun ile tanınan emeklilik hakları;

**Türk vatandaşlığından çıkarılma,

**Türk vatandaşlığını bırakma,

**Yabancı memleket uyruğuna girme (Türk vatandaşlığını muhafaza edenler hariç)

hallerinde kaybedilir.

Bu sebeplerin herhangi birinden dolayı emekliliğe ilişkin haklarını kaybedenler (almakta olduğu emekli aylığı kesilenler veya emekli aylığı bağlanma hakkını kaybedenler), emeklilik haklarının kaybına neden olan hallerin ortadan kalkması halinde, müracaatta bulunduklarında takip eden aybaşından itibaren bu haklarına yeniden kavuşurlar.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi olanların emeklilik hakkı kaybının sebepleri

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi olanların hangi hallerde emeklilik hakkını kaybedecekleri 5510 sayılı Kanunun 92 nci maddesinde belirtilmiştir.

Buna göre, Devlet memurlarına 5510 sayılı Kanun ile tanınan emeklilik hakları, söz konusu Kanunda sayılan sigortalı sayılma şartlarının kaybedilmesi ile sonlanmaktadır.

Öte yandan, hem 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununda ve hem de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunda; istifa etme, disiplin cezası alma, görevden uzaklaştırılma, meslekten çıkarılma, göreve son verilme gibi haller, Devlet memurlarına tanınan emeklilik hakkının kaybına sebep olabilecek haller arasında sayılmamıştır.

(memurunyeri.com)

Exit mobile version