YÖKDİL akademisyenleri kurtarmak için mi icat edildi?

Daha önceden ÖSYM tarafından yapılan yabancı dil sınavları tek tipe dönüştürülerek, YDS adı altında, uygulanmaya devam ediliyordu. Ancak, YÖK, tıp fakülteleri için uyguladığı TIPDİL yabancı dil sınavına benzer bir uygulamayı, akademik camia için uygulamaya koydu. Böylelikle kamuda tüm taraflar için uygulanan tek yabancı dil sınavı uygulamasına son verilmiş oldu.

Akademik camiada geçerli olacak yeni sınavın adı YÖKDİL olarak belirlendi. Bu sınav, kaldırılan ÜDS’nin ad değiştirerek yediden uygulamaya konulması olarak nitelendiriliyor.

Bunun yanında YÖK, internet sitesinden YÖKDİL’i tanıtırken, yeni sınav sisteminin gerekliliğini aşağıdaki şekilde ortaya koymuştur:

“…doktora öğrenci ve doçentlik başvuru süreçlerinde en önemli istek her iki süreç içinde baraj niteliğinde olan dil sınavı sürecinin iyileştirilmesi yönünde oldu. Uzun yıllardır akademik dünya yapılan sınavın alana özgü olması yönünde bir beklenti içerisinde idi ve beklentinin karşılanmasına yönelik olarak Yeni YÖK olarak gelen görüşleri de dikkate alarak kapsamlı bir çalışma başlattık ve mevcut YDS sınavının yanında adayın alanındaki (fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık) dil yeterliliğini belirlemeye yönelik olarak Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL SINAVI) süreci başlatıldı. ”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, mevcut Yabancı Dil Sınavı’nın (YDS) yanında, Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı sürecini başlattıklarını 26 Ocak 2017 tarihinde kamuoyuna açıkladı.

Söz konusu açıklamaya göre;

YÖKDİL sınavı sorularının hazırlanmasından Ankara Üniversitesi, sınavın organizasyonu ve uygulanması ise Anadolu Üniversitesinin sorumluluğunda olacaktır.

YÖKDİL sınavı YDS formatında olacaktır.

YÖKDİL SINAVI HANGİ YERLERDE GEÇERLİ OLACAK ?

YÖK Başkanı 26 Ocak 2017 günü yaptığı açıklamada; “Bu sınava, başta yükseköğretim kurumlarımızda lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar olmak üzere, yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden dil yeterliliği puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar da katılabilecek. Odak noktası, lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar.” bilgisini paylaştı.

Sınav öncelikle sadece İngilizce alanında yapılacaktır. Gelecek dönemlerde ise Almanca, Fransızca, Arapça olarak genişletilecek ve yılda iki kez gerçekleştirilecektir.

YÖK’ün resmi internet sitesinden güncel YÖKDİL kılavuzuna ulaşmak için TIKLAYINIZ…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir