Site icon Çalışanlar.Net

Hakim ve savcılara yapılacak yüksek zam oranına, diğer kamu çalışanlarında yüksek tepki

Hükümet, yargı teşkilatının bir süredir beklediği maaş zammı düzenlemesini sonunda hayata geçiriyor. Hakim ve savcılara bir kalemde, oran olarak %25 ve miktar olarak da 2.700 TL’ye kadar zam yapılması planlanıyor.

Ancak, hakim ve savcıların maaşına, neredeyse memurun bir aylık maaşı kadar zam yapılması, diğer kamu çalışanlarının tepkisini çekiyor. Sosyal medyada ve haber altı yorumlarda tepkilerini dile getiren kamu çalışanları, hakim ve savcı gelirlerinin diğer kamu çalışanlarının gelirine göre yüksek oranda artmasıyla, aristokrat bir sınıfın oluşabileceğinden endişe ediyor.

Hakim ve savcı dışındaki kamu çalışanları, Hükümetten sadece bir zümreye yönelik değil, hakim ve savcıların maaş artışı yanında, diğer kamu çalışanlarına yönelik de iyileştirme yapmasını bekliyor.

Habertürk‘te yer alan habere göre, Başbakanlık’a gönderilen yargı tazminatı artışına ilişkin taslakla, adli ve idari yargıda görev yapan hâkim ve savcılara kademeli olarak önemli miktarda maaş artışı getiriliyor. Kanun hükmünde kararname (KHK) ile hayata geçirilecek düzenlemeyle, hâkim ve savcıların maaşlarında derecelerine göre kademeli olarak artış yapılacak. Bu düzenleme ile 1. sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılar 2 bin 700 TL maaş artışı alacak. Hâkim-savcı ve bu meslekten sayılanların 1 Ocak’tan geçerli yüzde 3’lük genel maaş zammı ve 15 Ocak’tan geçerli asgari geçim indirim artışına bağlı olarak 10 bin 800 TL’ye ulaşan maaşları, bu zamla birlikte 13 bin 500 TL’ye çıkacak. Meslekte 21 yılını doldurmuş 1. sınıf hâkim ve savcılar için bu, yüzde 25’lik bir artış anlamına geliyor. Yüksek yargı organlarının başkanları ve başsavcıları da düzenlemeden faydalanabilecek. Yargı mensupları, derecelerine göre bu yargı tazminatı artışından kademeli olarak faydalanacak.

16 BİN YARGI MENSUBU

Yargı tazminatı artışından halen görevde bulunan 11 bin 116 hâkim, 4 bin 828 savcı olmak üzere 15 bin 944 yargı mensubu yararlanacak. Adli yargıda 12 bin 403, idari yargıda bin 547 hâkim ve savcı görev yapıyor. Danıştay’da 504, Yargıtay’da 936, HSYK’da 163 yargı mensubu bulunuyor. Adalet Bakanlığı merkez teşkilatında 370, Anayasa Mahkemesi Raportörü 15, Türkiye Adalet Akademisi’nde ise 6 yargı mensubu düzenlemeden yararlanacak.

Exit mobile version