Malul raporu ile engelli raporu arasındaki fark nedir?

Malul raporu

Sigortalı olarak göreve başladıktan sonra çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiği veya görevini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği, kendilerinin ya da kurumlarının isteği üzerine Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) tarafından yetkilendirilen sağlık kurulları tarafından düzenlenen rapor ile belgelenen memur, sağlık kurulu raporunda belirtilen hususların SGK Sağlık Kurulunca yapılacak değerlendirme neticesinde de uygun görülmesi halinde malul sayılmaktadırlar.

Engelli raporu

Sigortalı olarak göreve başlamadan önce veya sonra vücut fonksiyonlarının bir kısmını kaybettiği yetkili sağlık kurulları tarafından belirlenen memur engelli sayılmaktadır.

Malul raporu ile engelli raporu arasındaki fark

Engelli sayılmaya ilişkin sağlık kurulu raporunda esas alınan ölçütler ile malul sayılmaya ilişkin sağlık kurulu raporunda esas alınan ölçütler farklıdır.

Engelli sağlık kurulu raporlarında, kişinin hastalıklarının tamamı birleştirilerek, memurun tüm vücuduna ilişkin fonksiyon kaybı oranı belirlenirken; malul sayılmaya ilişkin sağlık kurulu raporunda ise hastalıklar birleştirilmemekte ve en ağır hastalığa göre kayıp oranı belirlenmektedir.

Ayrıca, ilk defa sigortalı olarak işe girmeden önce çalışma gücünün %60’ını veya görevini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybetmiş oldukları sağlık kurulu raporuyla belirlenenler malul sayılmamaktadır.

Öte yandan, İlk defa sigortalı olarak işe girdikten sonra vücut fonksiyonlarının %60’ını kaybettiği sağlık kurulu raporuyla belirlenenler de malul sayılmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir