Akademik personel arasında “geliştirme ödeneği” tartışması devam ediyor

Geliştirme Ödeneği, yeni kurulan üniversitelerin gelişimini sağlamak ve akademik personeli orada tutmak amacına yönelik olarak 2005 yılında çıkarılan bir Bakanlar Kurulu kararı ile ödenmeye başlamıştır.

Söz konusu bakanlar kurulu kararı ile diğer yükseköğretim kurumlarına göre sosyo-ekonomik açıdan daha az gelişmiş yerlerde öğretim yapan ve/veya yeterli sayıda öğretim elemanı sağlanamayan yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim elemanlarına; almakta oldukları aylık gösterge ve ek gösterge toplamının memur aylık katsayısı ile çarpımı suretiyle hesaplanacak tutara, söz konusu bakanlar kurulu kararına ekli cetvelde yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yerleşim yerlerine göre belirlenen oranların uygulanması sonucu bulunacak miktarda geliştirme ödeneği ödenmektedir.

İlgili Bakanlar Kurulu Kararı için TIKLAYINIZ..

İlk başta 2014 yılına kadar ödenmesi planlanan geliştirme ödeneği için Hükümet ile Memur Sendikaları arasında varılan mutabakata göre, Geliştirme Ödeneği ödemesinin 2017 yılı sonu kadar ödenmesi öngörülmüştür.

Akademik personel arasında geliştirme ödeneğinin adaleti sağlayıp sağlayamadığı konusunda tartışma devam etmektedir. Akademikpersonel.com adındaki internet sitesinde konuyla ilgili habere aşağıdaki yorumlar yapılmıştır.

Yardımcı doçent

geliştirme ödeneği lütfen kesilsin. o ödenek yüzünden doğulu olan hocalar (biri de ben) batıdaki daha düşük ücret veren üniversitelere gitsin diye mobbing uygulanıyor. Hatta inceleyin doğunun en büyük üniversitelerinden birini dışarıdan o kadar çok hoca var ki doğulu ve o şehirli olan hocalar azınlıkta kaldı. çünkü doktorayı yaptıran prof ve doçentler hep dışardan ve kimsenin doçent olmasına da izin vermiyorlar. Hemde burası doğu ve doğulu hocalar geri kalmış yerin geri kalmış insanı muamelesi görüyor. Hemde doğulu insanları sürekli hor görüyorlar. Bu sebeplerden dolayı doğunun ödeneğini kesin ki doğulu olan hocalar doğulu olmayan hocaların zulmünden kurtulsun. Batıda akademik kadrosu zayıf kalmış üniversiteler gelişsin.

———

Ahmet

“eşitsizlik” kelimesi haberde kullanılmış. Doğrudur. Eşitsizliktir. Ama bu eşitsizlik başlı başına adaletli bir dengeyi sağlamaktadır. Türkiye’nin doğusundaki kaotik ortamda bilim yapmanın ne kadar zor olduğunu, kütüphanelerde halen yeteri kadar kaynağın bulunmadığını, bu yüzden bir kaç ayda bir Ankara İstanbul gibi şehirlere gidilmesi gerektiğini düşünmek için doğuda olmaya gerek yoktur. Bu destek ortadan kalkarsa eşitlik olacak ama adalet olmayacak özetle. Aykırı düşünenlerle becayiş yapmak isterim ?

————-
araş gör..

Dogudaki üniversitelerde geliştirme ödeneği kesilirse, oralı olan akademisyenler de dahil olmak üzere kimse doğuda kalmaz. Terör var, doktora-yl yapmaya hoca yok, kaynak araştırmak ya da eğitim almak için batıya (Ankara-İst.) gidiyoruz. Şahsen ben geliştirme ödeneğini pek çok üniversite için gerekli buluyorum. Hatta doğudaki her memurluk için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir