YDS’ye Kimler Katılmalı ? YDS Puanları hangi alanlarda kullanılır ?

YDS şuan için ülkemizde yapılan en genel kapsamlı dil sınavıdır. Bu sınav bir çok kadroda adayın yabancı dil seviyesini göstermesi açısından önemlidir. 2015 YDS başvuruları devam ederken, bu yazımızda sınava kimlerin, neden girmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

YDS’ye Kimler Katılmalı ? YDS Puanları hangi alanlarda kullanılır ?

KPSS’ye katılacak olan adaylar: YDS’ye girmelidir nitekim bir çok bölümde YDS puanı istenmektedir.

KPSS lise için az da olsa yabancı dil şartı aranabilmekte, önlisansta ise bu ihtiyaç daha fazla görünmektedir.

KPSS Lisans için çoğu puan türünde YDS puanı istenmektedir. A grubu puanlar arasında 91 tanesinin içinde yabancı dil bileşeni bulunmaktadır. YDS’ye girmeyen adamın bu puan türleri hesaplanmayacaktır.

Üniversite 3. ve 4. sınıfta okuyanlar: Araştırma görevlisi ya da yüksek lisans için bu sınava katılmanız gerekmektedir.

Memurlar: Kamuda çalışanlar yabancı dil tazminatı için YDS’ye girebilirler. Yabancı dil tazminatından yararlanma hakkı olmadığı halde sınava girip başarılı olmak tazminat isteme hakkı doğurmaz.

Yüksek lisans adayları: Yüksek lisans yapmak isteyen adayların ALES puanı yanında YDS puanları da değerlendirilecektir. Bu konuda üniversite ilanlarını takip edebilirsiniz, bazı üniversiteler kendi yabancı dil sınavını da uygulayabiliyor.

Doktora adayları: Doktorada ALES puanının yanında YDS puanı da aranmaktadır.

Doçent adayları: Doçent adaylarının YDS’ye girmeleri ve 100 üzerinden en az 65 almaları gerekmektedir.

Doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak olanlar: bu kişilerin YDS’ye girerek 100 üzerinden en az 55 almaları gerekmektedir.

Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi: Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği” uyarınca, mesleki bilgi sınavlarının sonucuna göre yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir