Site icon Çalışanlar.Net

Genel Sağlık Sigortasında gelir testi yaptırana avantaj var

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan NTV’de canlı yayına konuk olarak katılarak gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başkan Gökalp İlhan konuşmasında, TBMM’deki plan ve bütçe çalışmalarının devam ettiğini, farklı kanun tekliflerinin görüşüldüğünü belirterek, kurum olarak sundukları tasarıyailişkin ek düzenlemelerle önerilerin de gözden geçirildiğini söyledi.

Soma’dakimadenci yakınlarının komisyona misafir olduğunu ve görüşlerinin alındığını vurgulayan Gökalp İlhan, maddelerin bir bölümünün Soma’ya özel olduğunu, bir bölümünün de geneli ilgilendirdiğini anlattı.

Gökalp İlhan: Nisan Ayı İtibarıyla 3 Milyon 721 Bin Vatandaşımız Gelir Testi Yaptırmamış

SosyalGüvenlik Reformu ile zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasının 2012 yılının Ocak ayında yürürlüğü girdiğini hatırlatan Başkan Gökalp İlhan, “2012 yılının Ocak ayından itibaren Türkiye’deki vatandaşlarımızın alacakları sağlık hizmetine karşılık prim ödemeleri gerekiyor. Bunun için çalışma statüsü belli olmayan vatandaşlarımızın özellikle gelir testi yaptırmak üzere il ve ilçelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma başvurup gelir testini yaptırmaları gerekiyordu. Nisan ayı itibarıyla baktığımızda 3 milyon 721 bin vatandaşımız gelir testine girmemiş, yaptırmamış.” dedi.

Gökalp İlhan, geliri tespit edilmeyenlerin kurumtarafından resen tescil edildiğini kaydederek, bu vatandaşlara şu anki rakamlarla aylık 128 lira borç oluştuğunu aktardı.

Gökalp İlhan: Vatandaşlarımızın Üç Ay İçinde Gelir Testine Başvurup Girmeleri Şartıyla Gecikme Zammı ve Diğer Faizlerden Vazgeçilmiş Olacak

Nisanayı itibarıyla biriken borcun 9,4 milyar dolar olduğunun altını çizen Başkan Gökalp İlhan, “Vatandaşlarımızın üç ay içinde gelir testine başvurup girmeleri şartıyla

gecikme zammı ve diğer faizlerden vazgeçilmiş olacak. Onlara ana para kısmını taksitle ödeme imkanı getirilecek. Bizim hazırladığımız tasarının hali bu şekilde” diye konuştu.

Başkan Gökalp İlhan, yeni bir kanun teklifinin değerlendirmelerinin ve incelemelerinin yapıldığına işaret ederek, “Bu kanun teklifi neyi öneriyor? Eğer teklif, verildiği şekliyle kabul edilirse 2014 Nisan ayı itibarıyla SGK’ya ilişkin bu tarihin öncesinde tahakkuk etmiş ama ödenmemiş borçları kapsıyor. Bunun içinde prim, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primine ilişkin borçlar, yine ödeme imkanı ortadan kalkmamış olan isteğebağlı sigorta primi, topluluk sigortası primi, SGK’ya ilişkin damga vergisi, özel işlem vergisi, idari para cezası ve eğitim katkı payı gibiborçları kapsıyor” dedi.

Gökalp İlhan, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde başvurulması kaydıyla ilk taksit ödemesinin de dört ay içinde yapılabileceğini kaydetti.

İlk taksitte borcun tamamının ödenmesi halinde hesaplanan tutara herhangi bir faiz uygulaması yapılmayacağını söyleyen Gökalp İlhan, SGK’nın 45 milyar civarında bir alacağının söz konusu olduğunu ifade etti./

Başkan Gökalp İlhan, tüp bebekle ilgili SGK olarak tedavi ve ilaç giderlerini karşıladıklarını, yeni düzenlemeyle üçüncü denemenin masraflarını karşılama hakkı getirmiş olacaklarını anlattı.

Gökalp İlhan: Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşlarıyla İlgili Olarak EmeklilikHesaplamalarında İlk İşe Giriş Tarihiyle İlgili Getirdiğimiz Bir Düzenleme Var

Mavi kartlı vatandaşlara da borçlanma hakkı getireceklerine dikkati çeken Gökalp İlhan, “Dolayısıyla emeklilikleri kolaylaştırılmış olacak. Ayrıca yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarıyla ilgili olarak emeklilik hesaplamalarında ilk işe giriş tarihiyle ilgili getirdiğimiz bir düzenleme var” dedi.

Başkan Gökalpİlhan, esnaf ve çiftçilerle ilgili uygulamada yaşanan bir takım mağduriyetlerin söz konusu olduğuna işaret ederek, yeni düzenlemeyle esnaf ve çiftçilerden herhangi bir geri ödeme veya tahsilat yapılmasınınönüne geçileceğini aktardı.

1999 ile 2006 arasında bir takım disiplin suçuyla işten atılmış, yargı kararıyla geri dönenlerin olduğunun altını çizen Gökalp İlhan, “O kişilere daha sonra yapılan düzenlemelerle borçlanma hakkı tanınmış ama bir kısmının borçlanmasını kurumları yapmış bir kısmını kendileri yapmış. Burada da bir eşitsizlik oluştuğu için borçlanmasını kendisi yapanlara borçlandıkları tutarın iadesi söz konusu. Bir de o dönem içinde memuriyete geri dönüş için başvuru süresini kaçıranlar var. O başvuru süresini kaçırmış olanlar için ek bir süre tanınmakta” ifadesini kullandı.

Başkan Gökalp İlhan, son olarak ilaçlarla ilgili herhangi bir sorun yaşanmadığını vurgulayarak, herhangi bir sorunun yaşanmaması için SGK olarak hızlı birşekilde davranmak adına ilgili kurumlarla çalışmalarını tamamladıklarını sözlerine ekledi.


kaynak:sgkrehberi.com

Exit mobile version