Site icon Çalışanlar.Net

Tapu çalışanlarının hatasından torunları sorumlu tutulamayacak

ڪےÇalışanlar.Netڪے

Daha önce, Bayındır Memur Sen tarafından düzenlenen bir  çalıştayda tartışılan ve çözüm yolları arananTapu-Kadastro çalışanlarının yaptıkları hatalar nedeniyle sonraki nesillerin de ceza ödemesi uygulamasına son veriliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bayındır Memur-Sen ile Ağustos 2013’te yaptığı toplu sözleşmede Tapu-Kadastro çalışanlarının görevi esnasında yaptığı hataların sonradan tespiti durumunda nesle rücu etmesi problemini çözmeye kabul etmişti. Bu konu ile ilgili çalışma başlatan bakanlığın 3 konu üzerinde durduğu öğrenildi. Bakanlıktan alınan bilgilere göre; çalışmada, ‘Tapu -Kadastro çalışanlarının, Medeni Kanun 1007.maddesinde belirtilen sınırsız sorumluluğunun, emeklilik veya ölümle sonlandırılması veya belirlenebilecek bir zaman aşımına tabi tutulması, yapılan işlemlerin oluşturulacak bir fon tarafından karşılanması, bu fon kurum tarafından oluşturulacak ve tapu işlemlerden alınan paylardan karşılanması, yapılan işlemlerin mesleki sorumluluk sigortası kapsamına dahil edilmesi’ önerileri üzerinde durduğu belirtildi. Bakanlık, bu önerilerden birini düzenlemeye tabi tutacak ve yaklaşık 20 bin civarında çalışanı bulunan Tapu-Kadastro çalışanlarının yıllardır beklediği düzenleme Meclis’e sunulacak.

MEDENİ KANUNUN 1007. MADDESİ NE DİYOR?

Madde, tapu çalışanlarının sorumluluklarını ve devletin sorumlu olduğu alanları düzenliyor. Madde de, “Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet sorumludur. Devlet, zararın doğmasında kusuru bulunan görevlilere rücu eder. Devletin sorumluluğuna ilişkin davalar, tapu sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde görülür.” deniliyor.

 

 

Exit mobile version